ТЕНДЕНЦІЇ РЕПРЕЗЕНТАЦІЇ ПСЕВДОНАУКИ В СУЧАСНІЙ МАСОВІЙ КУЛЬТУРІ - ГРЕБЕНЮК, Арсен (Fine Art and Culture Studies, 2023)
Середовище життя сучасної людини значною мірою перетворене наукою і результати наукової діяльності широко присутні в повсякденній активності суспільства. Наука в той же час обширна та динамічна, що зумовлює потребу в її редукції до простіших форм, які перебувають на межі культу, мистецтва, традиційної культури. Однією з таких форм є псевдонаука, специфічна своїм спрямуванням на підміну науки. Мета статті полягає в визначенні суттєвих тенденцій репрезентації псевдонауки в контексті сучасної масової культури. Науковою новизною є аналіз включеності псевдонауки до масової культури на основі її сучасних явищ, визначенні тенденцій її репрезентації, зумовлених поширенням екранних медіа. У висновку визначено, що псевдонаука виникає як реакція на складність і незрозумілість науки широкому загалу та при цьому прагне замістити собою науку в пошуках раціонального знання. Описано головні тенденції в її репрезентації, котрі існують в масовій культурі. А саме підтвердження вже наявних уявлень, присутніх поза наукою; розвиток на субстраті готового знання; підвищена увага до незвичайного при нехтуванні типовим; звернення до сакрального, при цьому його профанація. При тому, що псевдонаука існує як альтернатива академічній науці чи її заперечення, вона спирається на авторитетність науки, наслідуючи її зовнішні риси при відсутності наукової методології, та розвивається поза науковою спільнотою. Цим зумовлена потреба популяризації науки за участю публічних інтелектуалів як посередників між групами суспільства та формами знання.