ЕСТЕТИЧНІ ЗАСАДИ ПЕЙЗАЖНОСТІ У КИТАЙСЬКОМУ МУЗИЧНОМУ МИСТЕЦТВІ - ВАН, Яньсуй (Fine Art and Culture Studies, 2023)
В статті досліджено шляхи формування пейзажної образності в музичному мистецтві Китаю. Простежено витоки пейзажності у національному живопису та поезії. Мета роботи – виявити естетичні засади формування пейзажної образності в музичному мистецтві Китаю. Методологія дослідження є комплексною, зокрема використано методи: компаративного аналізу, що дозволяє виявити особливості становлення пейзажного мислення у різних видах китайського мистецтва; філософсько- естетичний, застосований при розгляді певних естетичних концепцій і філософських суджень; історико-культурологічний – обумовлює виявлення ґенези та еволюції окремих культурних явищ; аналізу та синтезу – спрямований на узагальнення отриманих результатів, формування обґрунтованих і логічних висновків. Наукова новизна статті полягає у виявленні естетичного підґрунтя пейзажного мислення китайців, що виявляється у всіх видах художньої творчості. В роботі наголошено, що розвиток китайського музичного мистецтва пов’язаний з естетичними концепціями та колом художніх образів, сформованим національними традиціями і ментальністю. Зображення природи є одним з основних мотивів китайського мистецтва. Творчий процес художника – це інтеграція в природу, злиття зі світом і відтворення цієї краси у творах мистецтва. Загальним естетичним принципом є «пейзажність», яка має глибокий філософський смисл, пов’язаний із трьома основними світоглядними доктринами. Пейзажність мислення характерна всім видам художньої творчості Піднебесної: живопису, поезії та музиці. Вона виявляється у спільній образній символіці; особливому емоційному навантаженні, що спрямоване на естетику почуття; імпресіоністичному письмі, що огортає предмети у серпанок півтонів та багатозначність невимовного. Основу китайської пейзажності становлять образи неба, гір, води, птахів, тварин й рослин. Мова цих природних символів зчаста віддзеркалює стан людської душі, оскільки абсолютне єднання з оточуючим світом, який в національній естетиці є найвищим ідеалом, становить підґрунтя ментального мислення жителів Піднебесної. У висновках резюмовано, що пейзажна естетика у повній мірі втілена у китайському музичному мистецтві, образна палітра і система художніх засобів якого спрямована на відтворення чуттєвого сприйняття дійсності. Вивчення китайського музичного мистецтва є перспективним. Дослідження музичної творчості Піднебесної дозволяє поринути в унікальний світ східних культур, виявити духовні орієнтири, що обумовили систему образів і жанрів національного мистецтва.