НАРОДНІ ТА ПРОФЕСІЙНІ МАЙСТРИ У ВИСТАВКОВІЙ ДІЯЛЬНОСТІ УКРАЇНИ (ПЕРША ТРЕТИНА ХХ СТОЛІТТЯ) - ДЯЧЕНКО, Алла (Fine Art and Culture Studies, 2023)
У статті розглядаються основні тенденції, особливості та проблемні питання виставкової діяльності в Україні, що в центрі уваги має показ мистецьких надбань народних та професійних майстрів першої третини ХХ століття. Українські народні художні промисли завжди складали важливу частину мистецької спадщини та національної гордості країни, їх популяризація не тільки в Україні, а й в усьому світі є однією з головних задач державної політики та громадського суспільства. Саме тому є актуальним пошук найбільш ефективних способів презентації великого доробку народної творчості в країні та на міжнародній арені. Метою роботи є встановлення ролі та місця творів народних майстрів першої третини 20 століття, що вони відіграють у виставковій діяльності України. Методологія дослідження є комплексною, для опису теоретичних аспектів використано описовий метод, аналіз та синтез; у роботі представлено порівняльний та інтердисциплінарний методи. Наукова гіпотеза дослідження полягає в тому, що виставкова діяльність, пов’язана із народним мистецтвом України, має бути системною та тривалою роботою, котра покликана сприяти формуванню позитивного іміджу країни, є носієм унікального та складного мистецького простору. Результатом дослідження стало встановлення ролі та змісту популяризаторської політики щодо народної культури та мистецтва України, виставок історичного ретроспективного характеру, що мають відбуватись регулярно, підтримуватись державними програмами та спонсорами. Представлено розгляд засад виставкової діяльності у репрезентації робіт народних та професійних майстрів як частини історії цілої країни. Не є виключенням і мистецькі роботи майстрів першої третини 20 століття. Це й зумовило наукову новизну представленого дослідження. Практична значущість дослідження полягає у презентації основних напрямів народних промислів та майстрів, представлених у виставковій діяльності України. У перспективі варто продовжувати аналіз еволюції творчості народних та професійних майстрів, шляхи репрезентації їх творів світу, формування позитивного іміджу України.