ІНСТРУМЕНТАЛЬНИЙ СТИЛЬ БАЯННОЇ ТВОРЧОСТІ КІНЦЯ XX – ПОЧАТКУ XXI СТОЛІТТЯ - КИСЛЯК, Богдан (Fine Art and Culture Studies, 2023)
Стаття присвячена дослідженню інструментального стилю баянної творчості в період кінця XX – початку XXI століття – ключового моменту в історії цього інструмента, коли традиційне бачення баянної музики почало доповнюватися новими, сучасними тенденціями. Кінець XX та початок XXI століття визначилися як період інтенсивних змін у світі музики, а особливо в сфері баянної творчості. Під впливом глобалізації, технологічного прогресу та суспільних змін, баянний репертуар, стиль виконання та саме сприйняття цього інструмента пройшли через революційні зміни. Основна мета дослідження – виявити основні зміни в інтерпретації, техніці гри та репертуарі, які відбулися протягом цього періоду. Починаючи з огляду історичного контексту, у статті акцентується увага на тому, як суспільно-культурні обставини вплинули на розвиток баянної музики. Важливу роль у цьому процесі відіграли численні композитори та виконавці, що адаптували класичний репертуар, інтегрували народні мелодії та елементи сучасної музики в свої твори для баяна. В статті акцентовано увагу на нових техніках гри, що з’явилися завдяки експериментам виконавців і потребам сучасних композицій. Вивчення різних інтерпретацій, починаючи з традиційних виконань і закінчуючи авангардними підходами, дозволяє краще розуміти, яким чином баян як інструмент адаптувався до вимог сучасної епохи. Висновок статті підсумовує ключові зміни в інструментальному стилі баянної творчості та розглядає можливі напрямки для подальших досліджень в цій області. На думку автора, розуміння цих тенденцій є важливим для того, щоб оцінити поточний стан та майбутнє баянної музики в глобальному музичному просторі. Метою статті є дослідження та аналіз особливостей розвитку інструментальних традицій баянної музики кінця ХХ початку ХХІ століття, а також вивчення основних тенденцій, нововведень у техніці виконання, а також виявлення впливу культурних, соціальних та технологічних факторів на розвиток баянної творчості та його стилю. Наукова новизна відкриває новий погляд на розвиток цього музичного напрямку. В ній глибоко і систематично аналізуються стилістичні особливості та зміни, що відбулися за зазначений період. Виявлено і висвітлено певні нові тенденції в баянній творчості, які до цього моменту залишалися поза увагою дослідників. Особлива увага приділяється сучасним методам музикознавчого аналізу, завдяки яким можна глибше зануритися в нюанси інструментального стилю. Робота розглядає баянну творчість в широкому культурно-історичному контексті, демонструючи, як соціальні, культурні та технологічні зміни того часу впливали на розвиток цього напрямку музики. Висновки. Вивчення інструментального стилю баянної творчості кінця XX – початку XXI століття дозволило глибше зрозуміти динаміку та многогранність цього періоду в історії баяна. Цей інтервал часу став ключовим у формуванні сучасного обличчя баянного мистецтва. Під впливом широких суспільно-культурних змін, зокрема політики, технологій, і глобалізації, баянний репертуар перетворився, відображаючи глобальні музичні тенденції. Адаптація класичного репертуару, інтеграція народних мелодій та сучасних музичних елементів показала, яким гнучким та мультифункціональним може бути цей інструмент. Зміни в техніці гри, вплив інших музичних жанрів та інструментів свідчать про те, що баянні майстри активно шукали нові можливості для самовираження, експериментуючи і долаючи музичні кордони.