КОМПОЗИТОРСЬКА ТВОРЧІСТЬ ГОРКИ ХЕРМОСИ У АВАНГАРДІ АКОРДЕОННОГО МИСТЕЦТВА ХХІ СТОЛІТТЯ - СЕНЬКІВ, Лідія; БЕРМЕС, Ірина; ФЕДОРИШИН, Василь; ШЕЙКО, Володимир (Fine Art and Culture Studies, 2023)
Композиторська творчість сучасного іспанського композитора та акордеоніста Горки Хермоси відомо у світі. Він – професор акордеона Музичної консерваторії «Jesús de Monasterio» м. Сантандері (Іспанія). Його музика виконується на п’яти континентах, а сам композитор концертує, проводить майстер-класи та читає лекції. Мета статті – проаналізувати акордеонну творчість іспанського композитора Горки Хермоси у контексті оригінальнї музики сьогодення. Методологія дослідження концентрується у наступних методах: аналізу творчості Хермоси у мистецьму середовищі сучасності; музикознавчо-виконавського синтезу акордеонної музики та її трансформаційності; компаративному, щодо порівняння певного музичного твору в контексті авторської музичної затребуваності. Наукова новизна полягає в розкритті постаті Горки Хермоси як композитора авангардно-полістилістичного напрямку у сфері створення оригінальної музики для акордеона. Серед концертних творів для акордеону «Gernika, 26/4/1937», «Fragilissimo», «Goya: Capricho 43», «Ekigrama», «Ka Mate, Ka Ora» та ін. Ряд творів аранжуються композитором для різних ансамблів (однорідного та мішаного складу), симфонічного, духового та камерного оркестру. У музиці, ми помічаємо тяжіння до іспанського фольклору (це чітко простежується у ритмічних компонуваннях), ритму танго (наслідування творчості А. П’яццолли, Р. Гальяно), елементи сучасної музики у стилі рок. У 2018 році, на запрошення оргкомітету міжнародного конкурсу баяністів-акордеоністів «Perpetuum mobile» Горка Хермоса вперше прибуває до України у м. Дрогобич. Митець проводить майстер-класи, працює у журі конкурсу, дає сольний концерт авторської музики та супроводжує його коментарями щодо їх написання й художньо-образного осмислення. Нами проведено виконавський аналіз твору «Ka Mate». Твір авангардно-модерного спрямування, насичений ритмічними формами. Чітко вбачається насиченість поліритмії, акордики, глісандо та сонорність музичного твору, регістрова палітра у поєднанні із мистецтвом віртуозної гри сприяють унаочненню образного відтворення загальної структури та задуму композитора. Особливістю твору виступає перформанс із чітким проявом у вигуках «Ka – ri – te!». Певного аналізу надається Дитячій сюїті № 1, «Чотирьом танцям Іберії» («Brehme», «Saudade Ártica», «Zelaia», «Paco»), «Northern Lights», «Anantango». Музиказнавчо-виконавський аналіз як і виконавська інтерпретація вимагає проникнення у образний зміст, його активізацією засобами виконавської майстерності, тощо. У висновках, підсумовано значення акордеонної творчості Горки Хермоси у мистецькому соціумі сьогодення, його оригінальність щодо індивідуального бачення акордеону у сольному та камерному музикуванні.