ТРАДИЦІЇ ТА ІННОВАЦІЇ В ІНДИВІДУАЛЬНОМУ СТИЛІ ОЛЕКСАНДРА ЯКОВЧУКА - ЦИГАНЮК, Люція (Fine Art and Culture Studies, 2023)
Олександр Яковчук – український композитор ІІ пол. ХХ – поч. ХХІ століття, творчість якого позначена надзвичайною жанровою різноманітністю та плідністю творчого процесу і гідно презентує українську музику і в Україні, і за кордоном. Мета роботи – проаналізувати традиційні та інноваційні аспекти індивідуального стилю О. Яковчука. Методологія дослідження ґрунтується на використанні таких методів: теоретичного, спрямованого на аналітичний розгляд окремих елементів музичних творів, використання різноманітних виразових засобів; методу жанрово-стильового аналізу, який сприяє виявленню жанрових ознак музичних творів, жанрової належності, розкриттю жанрових паралелей та асоціацій у музичному творі та розкриває стильові особливості творчості композитора; методу узагальнення інформації та методу музичного аналізу. Наукова новизна дослідження полягає в узагальненому аналізі творчості О. Яковчука з позиції традиційного та інноваційного в його індивідуальному стилі. Висновки. Жанрова палітра творчості О. Яковчука різноманітна, у кожному з жанрових напрямків він створив неповторні зразки професійної української музики, у яких широко представлені й традиційні підходи, і все нове та прогресивне, що було ввібрано майстром протягом життя на Батьківщині і за кордоном. Стиль творчості О. Яковчука виявляється в тяжінні до програмності, у масштабності музичного мислення композитора, у превалюванні поліфонічних прийомів розвитку, використання нових тембральних можливостей і окремих інструментів, й оркестру. Постать видатного українського композитора нашого часу О. Яковчука окреслюється багатогранністю творчого обдарування і репрезентує нові виміри розвитку українського музичного мистецтва в міцному взаємозв’язку з українськими та світовими музичними традиціями.