ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ФАХОВИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ МАЙБУТНЬОГО ВЧИТЕЛЯ МУЗИЧНОГО МИСТЕЦТВА В КОНТЕКСТІ СУЧАСНОЇ ДИРИГЕНТСЬКО-ХОРОВОЇ ПІДГОТОВКИ - ЯРМОЛЮК, Олена (Fine Art and Culture Studies, 2023)
У статті розглянуто основні фахові компетентності майбутнього вчителя музичного мистецтва (здобувача передвищої та вищої освіти), які формуються в контексті диригентсько-хорової підготовки та є актуальними в умовах сьогодення. Здійснено аналіз останніх публікацій та досліджень з обраної тематики. Метою статті є висвітлення актуальності впровадження основних засад менеджменту в диригентсько-хорову підготовку майбутнього вчителя музичного мистецтва закладу загальної середньої освіти. Методологія статті базується на науковому дослідженні та аналізі літературних джерел, використанні аналітичного методу для огляду останніх досліджень та публікацій у структурі диригентсько-хорової освіти та виконавства. Розглянуто основні складові успішної диригентської діяльності, серед яких диригентсько-мануальна техніка, вокально-виконавська та інструментальна майстерність, здатність до інтерпретації музичного матеріалу, особистісні якості керівника (емпатія, здатність до комунікації, психологічна стабільність, стресостійкість, авторитаризм, визначені громадянська та суспільні позиції). Аргументовано доцільність впровадження базових функцій менеджменту в диригентсько-хорову підготовку здобувачів освіти, серед яких: забезпечення матеріально-технічних умов, організація соціокультурної діяльності та фінансової підтримки, створення психологічно-емоційного клімату, популяризація та просування хору в мережі Інтернет. Обґрунтовано важливість симбіозу цих функцій в єдине ціле та поєднання їх із суміжними дисциплінами, що не мають зв’язку з музичним мистецтвом. У висновках зазначено позитивне значення практичного застосування цих якостей на формування майбутніх фахівців, зокрема тих, що працюватимуть з мистецькими колективами в закладах дошкільної, загальної середньої чи вищої освіти.