КОМУНІКАЦІЯ & КУЛЬТУРА: ХАРАКТЕР ЗВ’ЯЗКУ ТА ВЗАЄМОВПЛИВІВ - ГОСТЄВА, Оксана (Fine Art and Culture Studies, 2023)
Процеси глобалізації та локалізації, культурної дивергенції та конвергенції безпосередньо залежать від типу та характеру комунікації, яка може поєднувати або роз’єднувати культури, розкривати можливості певної культури або обмежувати її, створювати нові культурні акценти або відновлювати минулі тощо. Комунікація історично невід’ємна від культури, а в теперішньому постекономічному та постматеріальному соціальному житті, не просто відіграє важливу роль, а створює абсолютно нові культурні світи та культурні практики. Мета дослідження. Виявити характер зв’язку між культурою і комунікацією та дослідити характерні особливості їх взаємовпливів. Методологія дослідження. Спираємось на принцип культурного детермінізму в його сучасній трактовці. На відміну від традиційних детерміністичних поглядів сучасний культурний детермінізм ґрунтується ідеєю багатомірності, багаторівневості культури, феномени якої знаходяться у рухливій взаємодії та взаємозумовленості. Також використовуємо структурно-функціональний аналіз, який дозволяє проаналізувати та виділити основні складові досліджуваних культурних явищ і процесів та збагнути їх роль та місце в культурі. Наукова новизна роботи полягає у виявленні детерміністичного характеру зв’язків та взаємовпливів між культурою та комунікацією. Висновки. У дослідженні показано, що комунікація є одним з ключових феноменів культури та впливає на її формування та розвиток. Культура виникає, розширюється і репродукується через процеси трансляції, забезпечення культурного зв’язку, обміну та взаємодії. В свою чергу культура впливає на всі аспекти комунікації. Культурні цінності, переконання, норми та традиції формують способи та види взаємодії між індивідами та групами. Вважаємо, що зв’язок між культурою і комунікацією носить взаємно детермінуючий характер і розвиток цього погляду будемо розвивати в наших подальших дослідженнях.