АДАПТАЦІЯ УРОКІВ МИСТЕЦТВА ДО ОНЛАЙН-ФОРМАТУ: ІНСТРУМЕНТИ ТА ПІДХОДИ - ЛЕВЧЕНКО, Микола; ТЕРЕШЕНКО, Наталя; ФОРОСТЯН, Анатолій (Fine Art and Culture Studies, 2023)
Стаття являє собою системне дослідження у сфері адаптації традиційних методів викладання мистецтва до сучасних онлайн-форматів. В статті представлено комплексний підхід до адаптації уроків мистецтва, що об’єднує педагогічні, психологічні та технологічні компоненти. Мета дослідження полягає у систематизації та вивченні методів для адаптації традиційних педагогічних підходів до сучасних онлайн-форматів. Це сприятиме покращенню якості освітнього процесу та гарантуватиме ефективне засвоєння навчальної інформації в епоху цифрового спілкування. Методологія дослідження. Використано системний аналіз з метою вивчення наукової літератури, статей, публікацій, роботи з джерелами, що вже існують на дану тему для отримання загального розуміння проблематики. Аналіз випадків – дослідження конкретних прикладів уроків мистецтва, які були адаптовані для онлайн-формату, з метою визначення найефективніших підходів. Семіотичний аналіз: розгляд символів, знаків та зображень, використаних у матеріалах для онлайн-уроків мистецтва, щоб зрозуміти, як вони впливають на сприйняття та засвоєння матеріалу. Технологічний аналіз: оцінка платформ та інструментів, які використовуються для проведення уроків мистецтва в онлайн форматі, а також їхньої доступності, зручності та ефективності. Наукова новизна. Здійснено комплексний аналіз існуючих методів адаптації уроків мистецтва для онлайн-формату, що дозволяє педагогам отримати цілісне розуміння проблематики. Пропонуються новітні інструменти та платформи, які можна використовувати для ефективного проведення уроків мистецтва в онлайні. Виявлено та розроблено нові підходи до адаптації уроків мистецтва, які враховують специфіку дистанційного формату навчання і психологічні особливості сприйняття інформації через екран. Висновки. Стаття пропонує рішення для покращення якості та ефективності навчання у цифрову епоху. У статті надані конкретні інструменти та методики, які можуть бути використані педагогами для адаптації уроків мистецтва до онлайн-формату, що сприяє ефективності та якості освітнього процесу. Завдяки детальному опису інструментів для онлайн-уроків мистецтва, освітні заклади можуть визначити найбільш підходящі технічні рішення для своїх потреб.