АКОРДЕОНОВІ ВІРТУОЗИ: ЦИКЛ «ПАТРІОТИКА» В СВІТЛІ УКРАЇНСЬКОГО ДУХУ - КИСЛЯК, Богдан (Fine Art and Culture Studies, 2023)
Ця робота присвячена вивченню створення відеокліпів у рамках циклу «Патріотика» та їхнього внеску у вираження українського духу. Ця дослідницька робота присвячена вивченню циклу в інтерпретації артиста-акордеоніста Богдана Кисляка. Здійснено аналіз виконання та його творчих рішень у створенні музичних образів, які несуть в собі патріотичні мотиви та відзначаються унікальністю виразності. Досліджено роль акордеону в творенні музичної атмосфери, що втілює дух української культури та ідентичності. Робота висвітлює важливість цього циклу у контексті розвитку акордеонної музики та його внесок у висвітлення патріотичних тем в українському мистецтві. Метою роботи є дослідження і аналіз Другого циклу – «Патріотика» акордеонового виконавця Богдана Кисляка, які присвячені виявленню українського патріотизму через музичне виконання на акордеоні. Метою також є введення читачів у музичний світ, пов’язаний із патріотизмом, українською ідентичністю та сприяння розумінню ролі мистецтва у втіленні національних цінностей, а також привертання уваги аудиторії до акордеонної музики та розвиток інтересу до патріотичних тем через мистецтво. Методологія: у роботі використовано аналітичний підхід, зосереджений на детальному огляді відеоматеріалів, що присвячені виступам акордеонових віртуозів у контексті патріотичного циклу. Наукова новизна: робота є першим системним оглядом створення відеокліаів Другого циклу, які висвітлюють тему «Патріотика» в контексті акордеонового виконання. Досліджено виразність та інтерпретацію українського патріотизму через музичний вимір акордеону. Висновки. Аналіз підтвердив, що акордеонове виконання в іграх Другого циклу вдало передають дух українського патріотизму. Вони використовують різноманітні техніки та майстерно втілюють традиційні українські мелодії, роблячи акцент на національному характері виконання. Результати дослідження дозволяють краще зрозуміти, як акордеонові віртуози сприяють формуванню та утвердженню українського патріотизму в сучасному музичному контексті. В обох відео важливим елементом є використання акордеону, який має глибокі корені в українській музичній традиції. Сюжет відео з дітьми, які тримають прапорці та створюють тризуб, символізує єдність, підтримку та патріотичні почуття українського народу. Відео також акцентує важливість збереження та передачі української культурної спадщини майбутнім поколінням.