СТВОРЕННЯ ВІДЕОКЛІПІВ «РІЗДВЯНОГО ЦИКЛУ» З ВИКОРИСТАННЯМ АКОРДЕОНА - КИСЛЯК, Богдан (Fine Art and Culture Studies, 2023)
Дослідження спрямоване на аналіз створення відеокліпів «Різдвяного циклу» з активним використанням акордеона як ключового музичного інструменту. У різдвяний цикл входять відомі композиції, такі як «Добрий вечір тобі», «Нова радість стала», кавер на «Last Christmas» та український колядковий мотив «Щедрик». Дослідження орієнтоване на вивчення взаємодії акордеона із різдвяним музичним контентом, а також визначення впливу цього інструменту на візуальну естетику відеокліпів. Акцент робиться на створенні унікальної атмосфери свята та емоційному враженні глядачів через поєднання музичного та візуального вираження. У роботі аналізується творчий підхід до створення відеокліпів. Дослідження розглядає використання кавер-версій та традиційних елементів у сучасних інтерпретаціях різдвяних композицій, зокрема у контексті «Last Christmas». Робота також враховує культурні аспекти та традиції, що впливають на сприйняття різдвяної музики та відеоконтенту. Загальна ідея роботи полягає в створенні атмосферних та емоційно насичених відеокліпів, що відтворюють дух українського Різдва та підкреслюють важливість музики у цьому святковому періоді. Мета статті полягає в розкритті та аналізі творчого підходу до створення відеокліпів, що включають у себе різдвяний музичний цикл та активно використовують акордеон як ключовий музичний інструмент. Методологія. У роботі використано аналітичний підхід, зосереджений на детальному огляді відеоматеріалів, що присвячені виступам акордеонових віртуозів у контексті Різдвяного циклу. Наукова новизна полягає у впровадженні аналітичного підходу до вивчення відеоарту в музичному виконавстві на акордеоні, а також у виявленні специфічних аспектів візуальної експресії у акордеонній творчості. Висновки. Одним із ключових аспектів вивчення взаємодії акордеона із різдвяним музичним контентом є використання інноваційних технологій у творчому процесі. Українські музиканти впроваджують у свою роботу комп’ютери, синтезатори та програми для обробки звуку, що сприяє створенню унікального звучання та розвитку нових музичних напрямків. Українська Різдвяна музика є важливим засобом вираження національної ідентичності. Багато українських виконавців активно використовують музику для вираження сучасної національної свідомості, особливо в контексті подій в Україні. Роботи спрямовані на розуміння ефективних прийомів та тенденцій відеоінтерпретації музичних творів для акордеона. Результати дослідження корисні для музичних виконавців, режисерів, артистів візуального мистецтва та науковців, зацікавлених у розвитку сучасних форм візуального вираження в музичній культурі.