БАЯН-АКОРДЕОН В ПОЧАТКОВІЙ МИСТЕЦЬКІЙ ОСВІТІ НА ЗАКАРПАТТІ (ДРУГА ПОЛОВИНА ХХ – ПОЧАТОК ХХІ СТОЛІТТЯ) - КНЯЗЄВ, Владислав (Fine Art and Culture Studies, 2024)
Мета дослідження полягає у висвітленні та узагальненні процесів становлення та розвитку класів баяна- акордеона в закладах початкової мистецької освіти на Закарпатті впродовж другої половини ХХ – початку ХХІ століття. Методологія. Теоретичний аналіз наукової та довідникової літератури в межах досліджуваної тематики; методи – сходження від загального до конкретного, системний, діалектичний; порівняння та узагальнення отриманих даних. Враховувались також безпосередні враження автора від творчого спілкування із провідними діячами баянно-акордеонного мистецтва Закарпаття. Наукова новизна. Охарактеризована творча діяльність навчальних закладів початкової мистецької освіти Закарпаття в контексті розвитку баянно-акордеонного мистецтва краю. Для отримання повної картини становлення класів баяна та акордеона в музичних школах області прослідковується стан викладання цього інструмента в провідних закладах початкової мистецької освіти краю: Ужгородській ДМШ № 1 та Ужгородській дитячій школі мистецтв, Мукачівській дитячій школі мистецтв ім. С. Мартона, Хустській школі мистецтв, Іршавській дитячій школі мистецтв, Свалявській школі мистецв, Виноградівській дитячій школі мистецтв ім. Б. Бартока, Берегівській школі мистецтв ім. З. Кодая, Рахівській дитячій музичній школі. Висновки. Фундаторами фахової академічної освіти на баяні-акордеоні в Закарпатті є С. Мартон та П. Терещенко. Вони започаткували навчання на цих інструментах в області та виховали перше покоління викладачів та виконавців по класу баяна-акордеона. Активні процеси розвитку баянно-акордеонного мистецтва в другій половині XX століття відбувались на Закарпатті завдяки становленню системи професійної музичної освіти. Це повʼязано із відкриттям в Ужгороді музичного училища та значної кількості музичних шкіл. Даний процес суттєво стимулювала творча діяльність високопрофесійних музикантів та педагогів Ужгородського державного музичного училища які поєднували концертну та педагогічну діяльність, творчо працювали у вихованні професійних кадрів.