ІСТОРІЯ ВОКАЛЬНО-ХОРОВОЇ МУЗИКИ - МАЗЕПА, Тереса; ГАВРИЛЕНКО, Юлія (Fine Art and Culture Studies, 2024)
Актуальність дослідження визначається тим, що вокально-хорова музика є важливою частиною світової культурної спадщини. Вивчення її коріння дозволяє зрозуміти, як формувалися та розвивалися музичні традиції протягом століть. Знання про історичні витоки музики сприяє формуванню національної ідентичності, допомагаючи сучасному суспільству краще розуміти себе через призму культурного розвитку. Мета роботи. Вивчити та проаналізувати історичні періоди становлення вокально-хорової музики, акцентуючи увагу на важливих точках та характерних рисах її прогресу протягом часу. Методологія дослідження. Методологічний підхід до даного дослідження базується на інтеграції різних наукових методів, що відображає новітні підходи у вивченні мистецтва. До цього комплексу входять такі методи: історико-генетичний, який дозволяє висвітлити особливості стабільних та змінних елементів хорового циклу протягом його історії; еволюційний, що спрямований на систематизацію творчих етапів сучасних українських композиторів; жанрово-стилістичний, який аналізує особливості жанрів та стилів у хоровій музиці сучасних українських митців; компаративний, який дозволяє зробити порівняльний аналіз жанрових патернів хорового циклу та індивідуальних творчих особливостей композиторів і виконавців. Наукова новизна. Дослідження представляє глибокий і всебічний аналіз етапів розвитку вокально- хорової музики, розкриваючи специфіку кожного періоду та визначаючи ключові моменти її формування. Акцентується увага на тому, як зовнішні обставини впливали на еволюцію вокально-хорової музики, зокрема, в контексті національної самосвідомості та культурних змін. Аналіз стильових та жанрових рис вокально-хорової музики в різні періоди її існування дозволив визначити основні тенденції її розвитку та ключові моменти в історії жанру. Дослідження розширює теоретичний базис музикознавства, вносячи нові дані та інтерпретації у вивчення історії вокально-хорової музики. Загалом, дослідження збагачує розуміння історичних витоків та етапів розвитку вокально-хорової музики, пропонуючи нові перспективи та підходи до її вивчення. Висновки. Аналіз історичних тенденцій дозволяє простежити, як змінювалися музичні форми, жанри та стилі, що може надати цінних вказівок для сучасних композиторів та виконавців. Майбутні напрямки дослідження передбачають теоретичний аналіз циклічної структури у світовому хоровому мистецтві з позицій історії його розвитку, дослідження стилістичного різноманіття хорової композиції, а також аналіз хорових циклічних доробків сучасних композиторів.