АКТУАЛЬНІ ПРОБЛЕМИ ФОРМУВАННЯ ІМІДЖЕВОЇ КУЛЬТУРИ ФАХІВЦЯ ІЗ ЗВ’ЯЗКІВ З ГРОМАДСЬКІСТЮ НА СУЧАСНОМУ ЕТАПІ - КОРЖОВА, Тетяна (Fine Art and Culture Studies, 2024)
Основні PR-тенденції 2024 року (чесна та відкрита комунікація, увага до офлайн-заходів, формування HR-бренду та бренду команди та ін.) лише підтверджують важливість та необхідність імідж-культури як відповідного рівня особистісного та фахового розвитку піарника. Мета роботи полягає у проблематизації та розгляді іміджевої культури PR-фахівця як системи та інтегративно-особистісного комплексу характеристик, якими має володіти піарник у першій чверті ХХІ ст., щоб відповідати трендам і новітнім тенденціям та не втрачати конкурентоздатність. Методологія дослідження базується на культурно-антропологічному та системному підходах, застосування яких дозволяє представити імідж-культуру PR-фахівця як інтегративний та багатокомпонентний комплекс, що складається з особистісних характеристик і професійних навиків, та відображає загальний культурний рівень фахівця з даної галузі. Наукова новизна дослідження полягає у тому, що вперше на рівні одноосібного наукового дослідження розглянуто іміджеву культуру сучасного PR-фахівця як міждисциплінарний концепт та проблему. Висновки. Стверджується, що імідж-культура фахівця із зв’язків з громадськістю як інтегративно-особистісний комплекс, включає аксіологічну, когнітивну та прагматично- поведінкову складові, орієнтована на професійні та загальнолюдські цінності, від чого залежить успішність управління іміджом. Наголошено, що цей комплекс більше нагадує складну синергетичну систему змістовних компонентів різних напрямків (іміджеологія, психологія іміджу, філософія життя, естетика образу, професійна культура та етика тощо), де поряд з цифровими навичками (зокрема соціальні медіа) важливо вказати освітній рівень, професійну компетентність й ґрунтовні знання з іміджеології, опанування різних іміджтехнологій, особистісні якості, сугестію іміджу та калокагатію, імідж-стандарт фахівця як певний ідеал та орієнтир, до якого прагне початківець-піарник., знання мов, навички письмової комунікації та організаційні навички, лідерські здібності, уміння працювати в команді та графічний дизайн.