КОНЦЕРТ “ZENITH” ДЛЯ БАЯНА З ОРКЕСТРОМ ЕНРІКО БЛАТТІ В КОНТЕКСТІ ПРОВІДНИХ ТЕНДЕНЦІЙ РОЗВИТКУ СУЧАСНОГО БАЯННО-АКОРДЕОННОГО МИСТЕЦТВА - ВАСИЛЕНКО, Олександр (Fine Art and Culture Studies, 2024)
У сучасному музичному середовищі баян та акордеон стали одними із головних центрів мистецької уваги по всьому світу. Митці з багатьох регіонів та континентів активно творять у царині баянно-акордеонного мистецтва, суттєво оновлюючи та модернізуючи жанрово-стильову панораму баянно-акордеонної музики. Одним із ключових об’єктів композиторської уваги в річищі баянно-акордеонного мистецтва посідає жанр концерту, котрий значно актуалізувався по всьому світу на зламі ХХ – початку ХХІ століть. Так, жанр баянного концерту в творчості італійських композиторів посідає важливе місце і може похизуватися чималою кількістю композицій, написаних у даній жанровій формі. Серед сучасних композиторів Італії варто виокремити відомого композитора та диригента Енріко Блатті та його Концерт «Зеніт» для баяна з оркестром, як яскравий зразок імплементації естрадної стилістики в концертному жанрі. Мета роботи полягає у висвітлені композиційних та мовно-стилістичних особливостей концерту «Зеніт» Енріко Блатті в контексті особливостей розвитку естрадно-джазового напряму в жанрі концерту для баяна з оркестром у сучасному, світовому музичному середовищі. Методологія дослідження ґрунтується на комплексі історичних, теоретичних та культурологічних підходів та методів, необхідних для розкриття специфіки естрадної стилістики в жанрі концерту для баяна з оркестром на прикладі Концерту для баяна з оркестром «Зеніт» Е. Блатті, а саме: жанровий – для комплексного розуміння специфіки та побутування жанру баянного концерту у світовому музичному середовищі; стильовий та стилістичний методи, які спрямовані на виокремленні атрибутивних рис естрадно-джазового напряму, зокрема естрадної стилістики. Особливості розвитку жанру концерту для баяна з оркестром в італійському баянно-акордеонному середовищі періоду кінця ХХ – початку ХХІ століть були розкриті за допомогою історичного підходу, зокрема історико-біографічний та історико-хронологічний методи. У процесі аналізу твору були задіяні структурно-функціональний та семантичний методи, котрі сприяли повноцінному розкриттю композиторської концепції твору. Наукова новизна полягає в здійсненні спроби розкрити побутування естрадної стилістики в жанрі концерту для баяна з оркестром на прикладі концерту «Зеніт» Енріко Блатті. Висновки. Результати дослідження дозволяють стверджувати, що в концерті «Зеніт» Е. Блатті прослідковуються магістральні риси естрадної стилістики, однієї із головних в жанрі концерту для баяна з оркестром у творчості сучасних композиторів, яка репрезентована в комплексі композиційних та мовно-стилістичних компонентів.