ЖАНРОВА ПАЛІТРА ІНСТРУМЕНТАЛЬНОЇ МУЗИКИ ІМПРЕСІОНІСТІВ - ДАЮК, Жанна; ФИЛИПЧУК, Мирослав; ІВАНЧЕСКУЛ, Вікторія (Fine Art and Culture Studies, 2024)
В статті розглядається аналіз використання інструментальної палітри, як одного з ключових елементів імпресіонізму в творчості видатних французьких композиторів-імпресіоністів. В роботі досліджуються використання різноманітних технік, котрі вони застосовували для написання творів, а також їх вплив на нові музичні композиції. Особлива увага приділяється порівнянню підходів Дебюссі, Саті та Равеля щодо використання оркестрової палітри, а також їхньому впливу на розвиток музичного імпресіонізму та сучасну класичну музику. Мета статті – є дослідження жанрових особливостей та стилістичних характеристик інструментальної музики композиторів-імпресіоністів, а також виявлення нових аспектів у розвитку цього напряму в контексті музичної культури; стаття спрямована на аналіз музичних творів та визначення закономірностей, що вплинули на формування індивідуальних жанрових форм у рамках імпресіонізму. Методологія: аналіз музичних текстів, жанрово-стильовий аналіз, історико-культурний підхід, аналіз наукових джерел. Наукова новизна полягає у аналізі жанрової палітри інструментальної музики французьких композиторів- імпресіоністів, що здійснюється на основі всебічного вивчення музичних творів і наукових досліджень, що сприяє виявленню нових аспектів і закономірностей розвитку цього музичного напряму. Описано, жанрову палітру інструментальної музики, що вражає своєю різноманітністю та глибиною. У ній відбилися прагнення композиторів до вільного самовираження, що дозволило створювати унікальні музичні твори, які виходять за межі традиційних жанрів. В результаті доведено, що важливе місце займають жанри, які спрямовані на створення атмосферних і емоційних образів. У фортепіанній музиці імпресіоністи використовували специфічні техніки гри та педалювання, що дозволяли досягати багатошарових звукових ефектів. Оркестрові твори, такі як симфонічні поеми та сюїти, демонструють схильність композиторів до створення багатогранних і яскравих звукових полотен. Розмаїття жанрів і форм у музиці імпресіоністів відображає складність і багатогранність їхнього художнього бачення, роблячи значний внесок у розвиток музичного мистецтва кінця XIX – початку XX століття. Як висновок, стаття базується на аналізі творчості французьких композиторів, а також на вивченні відповідних музичних матеріалів та досліджень їхньої творчості. Результати роботи допомагають краще зрозуміти вплив імпресіонізму на розвиток музичного мистецтва та роль оркестрової палітри у формуванні музичних образів та атмосфер.