СУЧАСНІ АСПЕКТИ ВОКАЛЬНОГО МИСТЕЦТВА: ВІД ТРАДИЦІЙ ДО ІННОВАЦІЙ - КУПЧИК, Валентин; МАЗУР, Тетяна; СЕМЕНЧУК, Василь (Fine Art and Culture Studies, 2025)
Стаття присвячена комплексному дослідженню еволюції вокального мистецтва, простежуючи його розвиток від традиційних форм, що сформувалися в історичному контексті, до сучасних інноваційних практик, які активно трансформують цей вид мистецтва у XXI столітті. Метою роботи є детальний аналіз ключових тенденцій у вокальному виконавстві, зумовлених як багатовіковими традиціями, так і впливом новітніх технологічних досягнень, що змінюють підходи до створення та сприйняття вокальної музики. У дослідженні застосовано історико-аналітичний метод для вивчення етапів розвитку вокального мистецтва, компаративний аналіз для порівняння традиційних і сучасних вокальних технік, а також синтез даних із широкого спектра наукових джерел, включаючи праці українських та міжнародних дослідників. Основні результати вказують на те, що цифрові технології, зокрема обробка голосу за допомогою автотюну, вокодера та програмного забезпечення типу Vocaloid, значно розширюють творчий потенціал виконавців, дозволяючи створювати нові звукові текстури та синтетичні голоси, зберігаючи при цьому зв’язок із традиційними формами, такими як бельканто чи етнічні вокальні практики. У висновках підкреслено перспективність гібридних підходів, які гармонійно поєднують автентичність вокальних традицій із сучасними інноваціями, а також наголошено на необхідності подальшого вивчення їхнього культурного значення в умовах глобалізації. Дослідження актуалізує важливість осмислення цих трансформацій для розуміння майбутнього вокального мистецтва, його ролі у формуванні нових естетичних парадигм і збереженні культурної спадщини в епоху стрімких технологічних змін.