ПУБЛІЦИСТИЧНИЙ ДОРОБОК НЕСТОРА НИЖАНКІВСЬКОГО ПІД ПСЕВДОНІМОМ «ОТСЕН Р.» - МОЛЧКО, Уляна (Fine Art and Culture Studies, 2025)
Дослідження репрезентує маловідомі публікації Нестора Нижанківського, які містять вартісний джерелознавчий матеріал, у якому репрезентована культурно-мистецька подієвість Східної Галичини першої половини ХХ століття. Мета роботи – здійснити культурологічно-музикознавчий аналіз публікацій Нестора Нижанківського під псевдонімом «Отсен Р.», окреслити жанрову палітру дописів галицького митця, охарактеризувати їх комунікаційний вплив на тогочасне суспільне середовище. Методологія дослідження опирається на сукупність методів емпіричного й теоретичного рівнів наукового пізнання соціокультурної дійсності Східної Галичини. Зокрема застосовано методи: історико-хронологічний – для розкриття щаблів розвитку галицького культурно-освітнього простору в першій половині ХХ століття; контент-аналізу – для характеристики тематико-смислового наповнення маловідомих газетних дописів Н. Нижанківського; описовий – для розгляду фактичного матеріалу в публікаціях журналіста; біографічний – для висвітлення сторінок життя і творчості видатних українських музикантів; класифікації та типології – для окреслення жанрових особливостей музично-критичних праць Н. Нижанківського під псевдонімом Отсен Р. Наукова новизна полягає в тому, що вперше вводить до наукового обігу маловідомі пресові дописи Нестора Нижанківського на сторінках часопису «Діло», а також характеризується соціокультурна подієвість Східної Галичини крізь публікації під псевдонімом Отсен Р., у яких відображено поступ регіону до становлення засад професійного українського мистецтва. На основі наукового аналізу зроблено такі висновки. Публіцистичні праці Нестора Нижанківського під псевдонімом Отсен Р. є вартісним культурологічним матеріалом, у якому зафіксований складний шлях галицького громадянства на шляху формування національного мистецького світогляду. Газетні рецензії на культурно-освітні події Львова та регіональних міст Східної Галичини репрезентували утвердження української культури в історичний період бездержав’я.