ТИПОГРАФІКА ЯК ІНСТРУМЕНТ СОЦІАЛЬНОЇ КОМУНІКАЦІЇ В УКРАЇНСЬКОМУ ПЛАКАТНОМУ МИСТЕЦТВІ - СОСНИЦЬКИЙ, Юрій (Fine Art and Culture Studies, 2025)
Мета роботи спрямована на аналіз ролі типографіки як інструменту соціальної комунікації в українському плакатному мистецтві. Основна увага приділена виявленню закономірностей використання шрифтових рішень у формуванні ефективних соціальних меседжів, їх впливу на емоційне сприйняття аудиторією та підтримку когнітивного розуміння інформації. Дослідження охоплює еволюцію типографічних рішень у соціальних плакатах, простежуючи їхню трансформацію під впливом історичних подій, соціально-політичних змін, культурних наративів та технологічного прогресу. Розглянуто шрифтові стилі, їхню семантику, емоційний вплив та функціональність у контексті плакатної комунікації. У статті систематизовано основні категорії типографічних рішень у соціальних плакатах: агресивні, ніжні, динамічні та ретро-шрифти, визначено їхню роль у передачі емоційних та ідеологічних меседжів. Проаналізовано взаємозв’язок між типографікою, кольоровими рішеннями та композиційною структурою плакатів, що формують візуальну ритміку й сприяють ефективності соціальної мобілізації. Методологія дослідження ґрунтується на міждисциплінарному підході, який поєднує мистецтвознавчий, культурологічний, семіотичний та когнітивний аналіз. Це дозволило визначити типографіку не лише як графічний елемент, а й як знакову систему, що впливає на сприйняття та інтерпретацію соціальних меседжів. Використано порівняльний аналіз історичних і сучасних соціальних плакатів, що дало змогу виявити тенденції розвитку шрифтових стилів та їхню адаптацію до нових медіаформатів. Наукова новизна дослідження полягає у визначенні типографіки як автономного і впливового засобу соціальної комунікації, здатного формувати культурні коди, мобілізувати громадську думку, створювати візуальні наративи та сприяти формуванню національної ідентичності. Окреслено сучасні тенденції використання типографіки у цифрових медіа, включаючи інтерактивні та анімовані шрифти, які змінюють способи сприйняття соціальних плакатів. Висновки підкреслюють важливість інтеграції типографічних прийомів із візуальними стратегіями для створення ефективних соціальних меседжів. Результати дослідження можуть бути використані у сфері графічного дизайну, соціальної реклами та мистецтвознавства для глибшого розуміння ролі типографіки у візуальній комунікації.