СИМФОНІЧНА ТВОРЧІСТЬ ІВАНА НЕБЕСНОГО: ЖАНРОВО-СТИЛЬОВИЙ АСПЕКТ - ЯКИМЧУК, Олена (Fine Art and Culture Studies, 2025)
Українська сучасна симфонічна музика демонструє жанрово-стильове розмаїття. У опусах вітчизняних композиторів представлений широкий спектр тем і образів, що порушують складні питання людського буття, історичних подій, національної пам’яті, війни тощо. Вагоме місце у творчому доробку Івана Небесного посідає симфонічна музика, в якій автор вдало поєднує традиційну манеру письма із сучасною музичною мовою. Усі твори композитора незалежно від обраного автором стилю є художніми й етичними посланнями до суспільства про українську культуру.Мета статті дослідити жанрово-стильові особливості симфонічних творів Івана Небесного.Методологія. Досягнення мети передбачає залучення компаративного підходу, жанрового та стильового аналізу.Наукова новизна. Уперше в музикознавчому дискурсі представлена симфонічна музика Івана Небесного. У контексті жанрово-стильового аналізу репрезентовано два відомих твори композитора.Висновки. Симфонічна музика І. Небесного охоплює широке коло художніх образів, демонструє жанрове й стильове розмаїття. У творах композитор піднімає складні філософські питання, пов’язані з історичним минулим і сьогоденням, розкриває внутрішній світ людини, яскраво презентує музичну народну спадщину. У симфонічній музиці І. Небесний вдало поєднує надбання вітчизняної і європейської музики. Український народний мелос постає в яскравій тембральній палітрі симфонічного оркестру. Обробки відомих колядок і щедрівок звучать у стилізації європейського бароко і класицизму («Різдвяні симфонізми»). Ідучи за В. Стусом, у «Вже котрий це до тебе лист» композитор обрав засоби сучасної музичної мови, що посилює семантику гострого слова поета. У будь-якому стилі І. Небесний постає неперевершеним майстром оркестровки, який тембрально-інтонаційними засобами втілює актуальні питання буття. Інтонаційні наративи стають очевидними для слухача.