ДІЯЛЬНІСТЬ ВІННИЦЬКОГО ДЕРЖАВНОГО УКРАЇНСЬКОГО МУЗИЧНО-ДРАМАТИЧНОГО ТЕАТРУ ІМ. М. САДОВСЬКОГО У 1960 – 1970-Х РР. ЯК ВАЖЛИВОГО КУЛЬТУРНО-МИСТЕЦЬКОГО ОСЕРЕДКУ РЕГІОНУ - СІДЛЕЦЬКА, Тетяна (Fine Art and Culture Studies, 2025)
Мета статті - розкриття особливостей діяльності Вінницького державного українського музично-драматичного театру ім. М. Садовського у 1960-1970-х рр. як важливого культурно-мистецького осередку регіону.Методологія дослідження полягає в застосуванні системного підходу, що дозволяє розглядати театральне мистецтво України як систему, складовими якої є театри, діяльність яких забезпечує функціонування і розвиток останньої. Використання структурно-функціонального підходу дає можливість проаналізувати діяльність Вінницького державного українського музично-драматичного театру ім. М. Садовського у 1960-1970-х рр. та визначити його роль у культурно-мистецькому житті регіону. При опрацюванні архівних матеріалів використовуються джерелознавчий, історичний та історіографічний методи задля відтворення історичних реалій, політичних та соціокультурних процесів досліджуваного періоду. Наукова новизна роботи полягає у виявленні особливостей діяльності Вінницького державного українського музично-драматичного театру ім. М. Садовського у 1960-1970-х рр. як важливого культурно-мистецького осередку регіону; введенні до наукового обігу архівних документів та матеріалів, що дають змогу відтворити функціонування театру в досліджуваний період.Висновки. Діяльність Вінницького українського державного музично-драматичного театру ім. М. Садовського у 1960–1970-х рр. яскраво відображає складні й суперечливі процеси розвитку театрального мистецтва України в умовах жорсткої ідеологічної регламентації та державного контролю. Попри тиск керівних структур, домінування офіційно схваленої тематики та обмеження творчої свободи, колектив театру прагнув пропагувати загальнолюдські цінності, утверджувати українську драматургію і підтримувати зацікавленість глядачів національним мистецтвом. Активна гастрольна діяльність Вінницького державного українського музично-драматичного театру ім. М. Садовського в Україні та за її межами сприяла популяризації театрального мистецтва та обміну досвідом між українськими і зарубіжними митцями. Театр був важливим культурно-мистецьким осередком Вінниччини, тут надавалася кураторська допомога народним театрам та гурткам художньої самодіяльності, були організовані курси підготовки режисерів самодіяльних колективів області.