ФОРТЕПІАННО-ВИКОНАВСЬКА ПІДГОТОВКА ЕСТРАДНИХ ВОКАЛІСТІВ - ГУСАР, Дзвіна; ТОЛОШНЯК, Наталія (Fine Art and Culture Studies, 2025)
Метою дослідження є розкриття психолого-педагогічних особливостей роботи з майбутніми естрадними вокалістами в класі фортепіано, визначення пріоритетних напрямків розвитку їхньої інструментально-виконавської культури. Методологія дослідження враховує історичність процесу становлення методик викладання фортепіано, а також ґрунтується на комплексному підході, що залучає теоретичний аналіз наукової літератури з музикознавства, музичної психології та педагогіки, поєднує музично-аналітичний та компаративний методи із обсерваційним (аналіз навчального процесу в класі фортепіано та практика залучення здобувачів до концертної діяльності в якості соліста або концертмейстера). Наукова новизна роботи полягає в тому, що вперше здійснено спробу окреслити коло проблематики та завдань, що постають у процесі формування піаністичних навичок майбутнього естрадного вокаліста; поглиблено знання щодо специфіки роботи із дорослим-початківцем, виділено сприятливі фактори та запропоновано оптимальні напрямки фортепіанної підготовки майбутніх естрадних вокалістів. Висновки. Проведене дослідження дозволяє стверджувати, що фортепіанно-виконавська підготовка естрадного вокаліста відіграє значиму роль у його професійній діяльності. Оволодіння піаністичними навичками у дорослому віці успішно здійснюється при опорі на попередній музично-слуховий багаж із урахуванням мотиваційних та вольових факторів. Складовими фортепіанного навчання, що забезпечують оптимальний для діяльності естрадного вокаліста комплекс умінь, є оволодіння арсеналом базових технічних навичок фортепіанної гри, широке знайомство із музикою різних епох та жанрів, формування допоміжних для естрадного вокаліста навиків педагога-репетитора та концертмейстера.