ВПЛИВ КАРИКАТУРИ НА СОЦІАЛЬНО-ПОЛІТИЧНИЙ ДИСКУРС У ЄВРОПЕЙСЬКОМУ МИСТЕЦТВІ - ДОЛЕСКО, Світлана (Fine Art and Culture Studies, 2025)
Феноменом мистецтва є те, що воно, у переважній більшості випадків, є реакцією на події навколо, у різних сферах життя людей, а особливість сатиричної карикатури полягає в тому, що ця реакція майже миттєва та вагома в суспільному й політичному контексті. Мета статті – дослідити вплив карикатури на формування суспільної думки і розвиток європейського мистецтва. Методологічною основою дослідження є застосування історичного та комплексного методів, опираючись на об’єктивність, системність та історизм. Результати. У статті розглянуто вплив карикатури на суспільно-політичні настрої у країнах Європи упродовж ХVІІІ–ХХІ століття. Проаналізовано твори мистецтва карикатури українських митців в журналах «Шершень», «Хрін», «Забіяка», «Оса», «Український перець», «Повстанське кропило» та зарубіжних художників (Вільяма Хогарта. Ежена Делакруа, Павла Кучинського, Гундуза Агаєва та ін). Проведене дослідження демонструє, що карикатура є одним із векторів, які формують не тільки напрям, а й тональність соціально-політичного дискурсу європейського мистецтва. Оскільки карикатура миттєво зображає суспільно-політичні настрої суспільства, та є одним із інструментів, які ці настрої формують в соціумі. Тобто, засвідчено, що карикатура цілком здатна безпосередньо впливати на обраний суспільством курс і подальший розвиток. Наукова новизна полягає в тому, що вперше в українському мистецтвознавстві привернуто увагу до соціально-політичної складової мистецтва карикатури на загальному мистецькому фоні в час російсько-української війни. Практична значущість статті полягає у її мотиваційній складовій. Адже поява у науковому середовищі дослідження, що присвячене вивченню карикатури в контексті її як реакції та впливу на події в суспільстві, може стати поштовхом для подальших досліджень у цьому напрямку