КІНЕТИЧНІ МОДЕЛІ ФРАЗУВАННЯ В ХОРОВОМУ ВИКОНАННІ ЯК ФАКТОР ХУДОЖНЬОЇ ВИРАЗНОСТІ - КАЧУРИНЕЦЬ, Лілія (Fine Art and Culture Studies, 2025)
Метою статті є опис кінетичних моделей фразування в хоровому виконанні та виявлення їхнього впливу на формування художньої виразності хорового звучання. Кінетичний підхід розглянуто як інструмент аналізу та інтерпретації музичного твору, у межах якого рух, дихання та жест є конструктивними чинниками інтонаційного розвитку. Методологія. У дослідженні використано комплексний та системний підхід, що поєднує аналітичний, порівняльно-історичний і виконавсько-інтерпретаційний методи. Аналіз дихальних, жестових і внутрішньо-моторних процесів здійснено з опорою на музикознавчі, диригентсько-виконавські психологічні дослідження. Кінетичні моделі визначено шляхом зіставлення характеру звукової хвилі, структури динамічного розвитку, особливостей артикуляції та пластики диригентського жесту. Окрему увагу приділено прикладному аналізу хорової обробки «Пряля» М. Леонтовича для перевірки функціонування моделей у реальному виконавському контексті. Наукова новизна. Уперше запропоновано чотири типи кінетичних моделей фразування: хвилеподібну, дугоподібну, імпульсну та лінійну як стійкі схеми рухово-енергетичної організації музичної фрази. Запропоновано критерії їхнього виокремлення, що охоплюють дихальну логіку, траєкторію жесту, спосіб формування кульмінації та внутрішню пульсацію. Обґрунтовано зв’язок кінетичних моделей з жанровою специфікою, мовними характеристиками тексту, тембровою драматургією та акустикою простору виконання. Доведено, що кінетичні параметри фрази безпосередньо впливають на ансамблеву злагодженість, інтонаційну стабільність та емоційно-образний результат хорової інтерпретації. Висновки. Кінетичні моделі фразування постають як ключові чинники художньої виразності хорового звучання, оскільки визначають спосіб рухового формування музичної думки й структурування інтонаційного розвитку. Узгоджена дія дихання, мікропластики та диригентського жесту забезпечує цілісність фразової траєкторії та підсилює емоційний вплив твору. Аналіз хорової обробки «Пряля» М. Леонтовича підтвердив ефективність кінетичного підходу для глибшого осмислення драматургії та образного змісту українського хорового твору. Перспективи подальших досліджень полягають у поглибленні класифікації кінетичних моделей, вивченні їхнього застосування в сучасному хоровому мистецтві та розробленні методичного інструментарію для диригентсько- виконавської практики.