БОТАНІЧНИЙ СКУЛЬПТУРНИЙ РЕЛЬЄФ: ХУДОЖНЯ ТА ПЕДАГОГІЧНА ПРАКТИКА - ШТИКАЛО, Тетяна (Fine Art and Culture Studies, 2025)
Дана публікація досліджує ботанічний рельєф як новітню течію в скульптурному мистецтві й засіб творчого вираження художника, а також розглядає перспективи використання цієї форми рельєфного мистецтва в навчальному процесі. Об’єкт дослідження – мистецтво ботанічних рельєфів. Предмет дослідження – специфіка роботи над ботанічними рельєфами в художньо-творчій практиці скульптора та інтеграція даної творчості в навчальний та освітній процес. У статті підхід до аналізу ботанічних рельєфів умовно поділено на два різні напрямки. Перший напрямок – це дослідження ботанічних скульптурних рельєфів, як художньої техніки та витворів мистецтва отриманих в процесії реалізації цієї техніки. Зокрема, на прикладі творчості таких художниць як Рейчел Дейн, Кеті Еклс та Тетяни Штикало продемонстровано як зліпки флористичних об’єктів набули художнього значення та стали актуальною художньою практикою для вираження різних ідей, концепцій та емоцій через рельєфні композиції природних об’єктів. Другий напрямок – це різноманітні педагогічні та методичні розробки з включення ботанічних рельєфів в систему освіти. Наведено цілу низку варіантів інтеграції скульптурних ботанічних рельєфів в педагогічну практику: від власне створення такого рельєфу з учнями, до їх використання в освітніх, просвітніх та виховних цілях. Актуальність теми статті обумовлена новизною досліджуваної форми творчості в контексті сучасного мистецтва. Ботанічний рельєф являє собою нову форму мистецтва, яка тільки починає здобувати визнання та популярність. Цей напрямок творчості має потенціал стати важливим елементом сучасного культурного середовища, як приклад співпраці людини та природи у створенні чогось унікального. Саме в поєднанні естетичної привабливості об’єктів природи з класичною скульптурною технологією створення рельєфів полягає унікальність таких ботанічних композицій. В процесі дослідження встановлюється, що ботанічні рельєфи можуть не лише бути цінними об’єктами мистецтва, але й виконувати низку педагогічних функцій, сприяючи вивченню рослинного світу. Це не лише збагачує естетичний досвід, але й розвиває екологічну культуру молодого покоління. Такий підхід може бути особливо корисним у навчальних закладах, адже створення ботанічних рельєфів стимулює інтерес до природознавства та творчого самовираження через об’єкти природи, що не потребує багаторічного вивчення складних скульптурних технік. На прикладі досвіту досліджуваних художниць показано як саме можна реалізовувати освітні та навіть інклюзивні проєкти з ботанічних рельєфів. Отже, дослідження та розвиток ботанічного скульптурного рельєфу є важливим напрямком як для мистецької спільноти, так і для педагогічного напрямку. Розвиток теоретичних робіт у цій галузі є необхідним кроком для збагачення нашого розуміння та цієї нової форми скульптурного мистецтва.