«KALUSH» – RAP-КОЛЕКТИВ НА ЕТАПІ РОЗВИТКУ НАЦІОНАЛЬНОГО МОЛОДІЖНОГО ХІП-ХОП НАПРЯМКУ В УКРАЇНСЬКІЙ СУЧАСНІЙ МУЗИЦІ - ЛЕНД’ЄЛ-СЯРКЕВИЧ, Антоніна; БУРМАН, Консуела; ЕКМАН, Мирослав (Fine Art and Culture Studies, 2022)
Мета статті – проаналізувати розвиток молодіжного хіп-хоп напрямку в українській сучасній музиці в рамках творчої діяльності реп-колективу «KALUSH» в музикознавчій та виконавсько-естрадній ретроспек- тиві в умовах поширення трансформаційних тенденцій та пропаганди якісної реп-культури. Розкрити значення використання автентики та національних фольклорних традицій в інтеграції з електронною музикою в хіп-хоп молодіжного напрямку у естрадній музиці України, сучасному шоу-бізнесі та масовій культурі. Методологія дослідження полягає в застосуванні компаративного, історико-логічного, аналітичного та мистецтвознавчого методів. Зазначений методологічний підхід дозволяє з’ясувати особливості Rap напряму в мистецтві на етапі розбудови та розвитку хіп-хоп культури, зокрема молодіжної субкультури в рамках поширення трансформацій- них процесів, які відбуваються в сучасній українській естрадній музиці та шоу-бізнесі. Розглянути впливові фак- тори гурту «KALUSH» на розвиток реп-музики у виконавській індустрії в рамках використання етно-фольклор- них мотивів з електронною музикою в інтегрованій синергії. Наукова новизна. Вперше розкриваються основні елементи творчої діяльності гурту «KALUSH» відповідно до розвитку та поширення трансформаційних проце- сів у сучасному естрадному мистецтві та шоу-бізнесі. Використання інтеграційних етно-фольклорних витоків, українських фольклорних мотивів та електронної музики у рамках розвитку реп-культурної індустрії в шоу- бізнесі як синергетичного жанру молодіжного хіп-хоп напрямку. Помітний внесок колективу у піднесенні української реп-музики на вищий рівень молодіжної субкультури. Висновки. Відображення реалій та еволюції реп- музики в естрадному мистецтві перебуває в постійному пошуку нових обличь, які здатні до оновлення напряму реп-музики. Популяризація національних фольклорних рис, утвердження виконавського реп-колективу «KALUSH» на теренах сучасної української естрадної індустрії в умовах фундаменталізації, глобалізації та комерціалізації на музичному ринку сучасності є малодосліджуваним фактором та перебуває нам етапі змін та трансформації.