ТВОРЧА ПОСТАТЬ ФРЕНКА СІНАТРИ В КОНТЕКСТІ СУЧАСНОЇ ТЕОРІЇ ОСОБИСТОСТІ - ЧЕРНОВА, Регіна (Fine Art and Culture Studies, 2023)
Мета роботи. Мета дослідження – визначити та розкрити основні риси творчої постаті Френсіса Альбер- та (Френка) Сінатри в контексті сучасної теорії особистості. Актуальність дослідження зумовлена проти- річчям між значним внеском Френка Сінатри до розвитку масової музичної культури ХХ ст. та відсутністю в українському науковому просторі досліджень, присвячених аналізу творчої біографії Ф. Сінатри крізь призму сучасної теорії особистості. Методологія дослідження базується на поєднанні загальнонаукових та спеціальних музикознавчих методів, зокрема на біографічному методі, в межах якого вивчається життєвий і творчий шлях Ф. Сінатри; та особистісному підході, який дозволяє скласти уявлення про особистість Ф. Сінатри як суб’єкта творчої діяльності. Наукову новизну дослідження визначає науковий опис творчої постаті Френка Сінатри в контексті сучасної теорії особистості, яка полягає в уточненні та розкритті природи творчої особистості співака. Висновки. Феномен творчої особистості Френка Сінатри вивчають дослідники у всьому світі. З позиції сучасної теорії особистості доведено, що артист володів спектром певних якостей, які перетворюють його на людину унікальну, здатну генерувати ідеї і творити мистецтво. Характер творчої особистості розкривається насамперед через її творчу діяльність, через володіння певним творчим потенціалом, наявність якого істотно відрізняє її від інших людей. Провідними ознаками творчої особистості Ф. Сінатри є «оксамитовий» тембр голосу, харизматичність, шарм, вишукані манери, «strong style» одягу, що дозволило митцю досягти найвищих творчих успіхів та стати найзнаменитішим американським співаком своєї доби.