МИСТЕЦЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ НАЦІОНАЛЬНОЇ ЗАСЛУЖЕНОЇ КАПЕЛИ БАНДУРИСТІВ УКРАЇНИ ІМЕНІ Г. МАЙБОРОДИ У ПЕРІОД ВОЄННОГО СТАНУ - ПРИМАК, Маргарита (Fine Art and Culture Studies, 2023)
Останні світові події кардинально змінили життя людей в різних країнах. Великого впливу зазнала й культура України. Дуже поширеною стала тенденція звернення до автентичних культурних зразків. Одні митці модернізують українські народні твори шляхом аранжування та обробок. Інші відновлюють композиції минулих років в їх оригінальному вигляді. Така мистецька діяльність сприяє плідному розвитку українського мистецтва. В часи воєнного стану на території України музичне мистецтво продовжує існувати з метою підтримання культури та підняття патріотичного духу громадян країни. Сьогодні дуже важливо поширювати українське мистецтво за межами України. Це потрібно для того, щоб люди світу могли відрізнити нашу націю серед інших. Українське мистецтво має визнаватися по всьому світу, так само як і мистецтво інших країн. Це сприятиме інтересу світової спільноти до всього українського та вплине на збереження власної національної ідентичності. Ми маємо берегти, вдосконалювати та продовжувати українські музичні традиції. Адже це сприяє національній єдності, яка сьогодні є дуже актуальною. Мета статті полягає у висвітленні мистецької діяльності Національної капели бандуристів імені Г. Майбороди в умовах воєнного стану як важливого чинника єднання нації, зміцнення патріотизму та визнання української культури у світі. Національна заслужена капела бандуристів імені Г. Майбороди – унікальний колектив із понад столітньою історією. Капела активно популяризує українське мистецтво. Наукова новизна дослідження полягає у розгляді мистецької діяльності капели у період сучасного воєнного стану на Україні. Методологія дослідження базується на використанні загальнонаукових та історичних методів, таких як: системний підхід, історичний метод, методи систематизації теоретичних даних, аналізу та синтезу. Висновки. Національна заслужена капела бандуристів України імені Г. Майбороди це один з найбільш унікальних колективів України. Сьогодні бандуристи завзято працюють на мистецькому фронті, популяризуючи українську музичну культуру за кордоном. Вони провели багато благодійних концертів в країнах Європи (Австрія, Німеччина, Польща, Чехія, Угорщина) висловлюючи вдячність за допомогу нашій державі. Їхня активна мистецька діяльність сприяє інтересу до української культури, єднанню нації, зміцненню патріотизму українців, плеканню ідентичності нашої культурної спадщини.