ВОКАЛЬНА ШАШКЕВИЧІАНА БОГДАНА-ЮРІЯ ЯНІВСЬКОГО (ДО 180-РІЧЧЯ ВІД ДНЯ СМЕРТІ МАРКІЯНА ШАШКЕВИЧА) - BERMES, Iryna; PELEKH, Khrystyna (Fine Art and Culture Studies, 2023)
Стаття присвячена дослідженню творчості Маркіяна Шашкевича (1811−1843) – «справжнього поета великого таланту» (Возняк, 1911, с. 22), образи і поетику яких черпав із української народної пісні. Не оминув своєю увагою її український композитор Богдан-Юрій Янівський (1941−2005), створивши два вокальні шедеври на тексти романтика. Мета роботи – розкрити особливості прочитання поезії Маркіяна Шашкевича, схарактеризувати засоби музичної виразності, їх значення у створенні художнього образу. Методологія дослідження полягає в застосуванні музикознавчого підходу для здійснення музично-теоретичного аналізу вокальних творів Богдана- Юрія Янівського на вірші Маркіяна Шашкевича. Наукова новизна. Вперше розглянуто два вокальні твори у супроводі фортепіано («До милої», «Думка» («Нісся місяць ясним небом…»), обґрунтовано необхідність їх введення до концертної практики, виокремлено їхню роль у творчій спадщині композитора. Висновки. Богдан-Юрій Янівський вельми творчо осягнув поезію Маркіяна Шашкевича, своєрідно її інтерпретував, поглибив зміст, органічно поєднав фольклорні (коломийкові) та романсові елементи з ладогармонічними та ритмічними виразовими засобами легкожанрової естради. Митець наблизив дещо наївні, сентиментальні вірші «галицького будителя» до сучасного слухача. Вокальна Шашкевичіана Богдана-Юрія Янівського займає гідне місце у доробку митця. Вона розширює координати камерної вокальної творчості на слова Маркіяна Шашкевича не тільки в українському, а і слов’янському музичному просторі, підтверджує глибоке розуміння поезії, її тонке композиторське прочитання, втілене в музичному тексті.