СУЧАСНЕ САКРАЛЬНЕ МИСТЕЦТВО В ОЗДОБЛЕННІ ІСТОРИЧНОГО ХРАМОВОГО СЕРЕДОВИЩА (НА ПРИКЛАДІ ЦЕРКВИ НОВОМУЧЕНИКІВ УКРАЇНСЬКОГО НАРОДУ У М. ЗБОРІВ, ТЕРНОПІЛЬСЬКОЇ ОБЛ.) - ДАЦЮК, Наталія (Fine Art and Culture Studies, 2023)
Мета статті – висвітлити основні напрями та тенденції розвитку сучасного українського сакрального мистецтва на прикладі інтер’єру церкви Новомучеників українського народу у м. Зборів, Тернопільської області, проаналізувати творчість митців, які брали участь в оздобленні храму. Методологічну основу дослідження становлять комплекс загальнонаукових методів: опис, бесіди, порівняння, спостереження, а також спеціальних методів: мистецтвознавчого аналізу, натурних обстежень, історико- порівняльного аналізу. Наукова новизна дослідження полягає в аналізі та характеристиці сучасного сакрального мистецтва у храмі Новомучеників українського народу у м. Зборів, Тернопільської області. Введено у науковий обіг дані про авторів, які долучились до оздоблення сакральної будівлі. Висновки Висвітливши концепцію візуальної організації храмового простору та дослідивши формування стилістичної спрямованості сучасного українського сакрального мистецтва на прикладі оздоблення церкви Новомучеників українського народу у м. Зборів, Тернопільської області, встановлено, що використовуючи новаторські прийоми і техніки у поєднанні з традиційними матеріалами в організації сакрального простору митцям: Володимиру Купецькому, Валер’яну Федоряку, Тарасу Гаталу, Михайлу Зарицькому, Ігорю Калюжному, Тетяні Витягловській вдалось поєднати різні види мистецтва: художню ковку, вітраж, мозаїку, монументальний живопис (стінописи), станковий живопис (іконопис), декоративно-прикладне мистецтво (вишивка), декоративно-ужиткове мистецтво (гобелен), вдалось сформувати сучасну стилістику інтер’єру храму без порушення усталених канонів та традицій.