РЕТРАНСЛЯЦІЯ УКРАЇНСЬКОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ В АНІМАЦІЙНОМУ ФІЛЬМІ «МАВКА. ЛІСОВА ПІСНЯ» - МАРАХОВСЬКА, Ксенія (Fine Art and Culture Studies, 2023)
Стаття присвячена дослідженню української ідентичності та її ретрансляції в анімаційному фільмі «Мавка. Лісова пісня». Метою дослідження є культурологічний аналіз анімаційного фільму «Мавка. Лісова пісня», з точки зору відтворення у ньому чинників української ідентичності. Методологія дослідження ґрунтується на застосуванні порівняння, аналізу та екстраполяції, які дозволили встановити основні складові ідентичності, виявити загальних ознаки та взаємозв’язок між ними. Наукова новизна полягає у тому, що вперше здійснено культурологічний аналіз ретрансляції української ідентичності у сучасному анімаційному фільмі «Мавка. Лісова пісня». У дослідженні визначені чинники української ідентичності у взаємозв’язку з образністю, яку репрезентовано у фільмі. Виділено символи, архетипи, міфи, традиції та обряди та дано їх визначення. Встановлено, що ретрансляція української ідентичності відбувається через символізм образів основних героїв, символіку кольорів, костюмів, аксесуарів; через архетипи, що демонструють зв’язок людини з природою, духовність, та жіночість; міфологічність персонажів, які ретранслюють світогляд, культурні цінності та духовні традиції; через український фольклор, традиції, обряди та автентичну музику, що застосовані у фільмі. Також у якості репрезентантів української ідентичності виокреслено елементи українського пробуту, екстер’єр, пейзажі, сакральність рослинного та тваринного світу. Зроблено висновок, що сам образ Мавки символізує духовні цінності українського народу, він транслює зв’язок з природою, культурні традиції, духовність, бажання знайти зв’язок з вищими силами. Анімаційний фільм «Мавка. Лісова пісня» є важливим культурним явищем, оскільки дозволяє не тільки привернути увагу до багатогранності української культури, але й викликати роздуми про сучасні проблеми, такі як взаємодія з природою, фемінізм, моральні дилеми та інші актуальні теми. Фільм є значним ресурсом формування національної ідентичності українців та водночас її презентацією у світовому культурному просторі.