ВИМІРИ ТВОРЧОЇ ДІЯЛЬНОСТІ КОМПОЗИТОРА: ДОСВІД МОДЕЛЮВАННЯ - ПАЛАЧОВА, Катерина (Fine Art and Culture Studies, 2023)
Метою дослідження є моделювання вимірів творчої діяльності композитора в українській музичній культурі ХХІ століття. Актуальність теми дослідження зумовлена потребою наукового осмислення новітніх культуротворчих процесів ХХІ століття у їх багатовимірності. Наукова новизна. Вперше у науковій практиці здійснено моделювання вимірів творчої діяльності композитора на матеріалі композиторської творчості ХХІ століття відповідно до форм комунікації, яка здійснюється у тій чи іншій креативній діяльності митця. Висновки. У культурному просторі ХХІ століття постать композитора реалізує свою творчу діяльність у декількох вимірах. Визначальним критерієм, який уможливлює моделювання вимірів творчої діяльності, є форма комунікації. Одноосібна творча діяльність композитора передбачає автокомунікацію, тобто зосередженість митця на власному внутрішньому креативному процесі. У творчій діяльності композитора в межах творчого об’єднання здійснюється комунікація між усіма його рівноправними учасниками. Творча діяльність композитора у вищому навчальному закладі мистецького спрямування передбачає комунікацію, яка пов’язана не лише з композиторською творчістю, але й педагогічною діяльністю. У вимірі творчої роботи композитора в театрі та кіно музика є одним із компонентів загального дійства, тому композиторська творчість підпорядкована режисерському задуму, а комунікація відбувається між усіма учасниками постановочного процесу. Найбільш складеним і варіативним виміром композиторської творчості вбачається творча діяльність в експериментальних творчих проєктах, де комунікація в залежності від концепції конкретного проєкту може набувати різноманітних форм. Змодельовані нами виміри діяльності композитора можуть бути поєднані у творчості одного митця, а отже утворюють цілісну систему творчої діяльності в контексті часопростору новітньої музичної культури.