ТВОРЧІСТЬ ВАСИЛЯ АНДРІЯШКА В РУСЛІ ХУДОЖНЬОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ 1960–1980 РР. - ДЯЧЕНКО, Алла (Fine Art and Culture Studies, 2023)
Мета роботи – висвітлити творчість Василя Андріяшка в руслі художньої промисловості 1960–1980 рр. Результати. Питання художньої промисловості 1960–1980 років на сьогодні є досить актуальним. Першочергово це обумовлено тим, що сучасне мистецтво прагнення до урізноманітнення та надання промисловим об’єктам та місцям громадського перебування чогось унікального та незвичного. Так, люди хочуть бачити будівлю, яка не схожа на іншу і вже її вигляд свідчить про те, яке призначення вона виконує. Зокрема, приміщення, інтер’єр якої має цікаві рішення, викликає у відвідувачів відчуття затишку та спокою. До того ж працівники такого закладу вмотивовані до роботи, адже зображення їх праці творчо опрацьовано. Тож художня промисловість минулого здатна впливати на теперішнє. Вивчення попереднього досвіду сприяє уникненню минулих помилок та формуванню нових мистецьких підходів. До того ж у центрі такого промислового мистецтва постає людина, а саме те, що вона хоче бачити й що вона прагне відчувати. Загалом у статті висвітлено творчість Василя Андріяшка в руслі художньої промисловості 1960–1980 рр. Схарактеризовано специфіку художньої промисловості як напряму мистецтва 1960–1980-хх років. Описано особливості даного часового проміжку. Розкрито причини популярності художньої промисловості у 1960–1980-хх років. Визначено основні локації, де використовувалися твори художньої промисловості, як компонент оформлення закладу. Визначено основні віхи життя Василя Андріяшка. схарактеризовано основні твори митця та його вплив на художню промисловість 1960–1980-хх років. Описано специфіку гобеленів «Квітуй, Україно» та «Сестри», а також «Вертеп». Здійснено порівняння між гобеленами 1960–1980-хх років та 1990-хх років. Визначено основні тенденції творчості Василя Андріяшка. У статті продемонстровано символізм образів митця. Зроблено акцент на квіткових орнаментах та на образах жінок. При цьому продемонстровано те, що митець намагався зберегти традиційні українські символи та елементи. Методологія. У роботі використано такі методи дослідження як опису, аналізу та синтезу, порівняння, узагальнення. Наукова новизна. Наукова новизна дослідження полягає у покращенні знань про вклад Василя Андріяшка у художню промисловість у період 1960–1980-хх років. Висновки. Згідно отриманих висновків, значний вплив на тогочасну художню промисловість мала творчість Василя Андріяшка. Митець створив ряд гобеленів, які відтворювали українську культуру та символіку. Найвідомішими його гобеленами є гобелени «Квітуй, Україно» та «Сестри».