КУЛЬТУРОЛОГІЧНІ ЗАСАДИ ДУХОВНОГО СТАНОВЛЕННЯ ОСОБИСТОСТІ - СOХАЦЬКА, Оксана (Fine Art and Culture Studies, 2023)
Концепція гуманітарної освіти передбачає навчання дисциплін, спрямованих на глибоке вивчення місця й ролі людини в історії світової цивілізації, у складних історичних процесах. Це насамперед такі предмети, як етика, естетика, мистецтвознавство, культурологія, історія світової та вітчизняної культури. Кожна із цих дисциплін має свої специфічні риси і завдання, посідає особливе місце в структурі гуманітарного знання, є наукою «відкритою» – здатною постійно збагачувати обсяг знань, відображаючи динаміку життєвих процесів. Вони охоплюють всю сферу людських почуттів, вивчають стосунки між людиною і світом, впливаючи на формування духовності людини. Мета статті – дослідити динаміку формування духовності, виявити вплив культурологічних дисциплін на становлення духовних якостей особистості. Наукова новизна. Духовність, душевність як виміри людського життя досліджуються як культурологічна проблема. Обґрунтовується і підкреслюється, що духовність є основою людського життя, формування культури особистості, тобто з відкриття і плекання в собі духовності починається процес самопізнання, творче ставлення до себе. Визначено, що духовність виступає головним принципом самобудування особистості та суспільства, необхідною умовою вільного і творчого ставлення до особистого й суспільного життя. У висновку зазначається, що духовність пов’язана із прагненням охопити життя в усій його повноті. Вона виступає необхідною умовою саморозвитку особистості та суспільства. Підкреслюється також, що духовність як прагнення до повноти, насиченості, вагомості життя пов’язана з глибинним усвідомленням свого буття, його сенсу, мети, вищого блага. Отже, духовність виступає головним принципом творення особистості та суспільства, необхідною умовою вільного й творчого ставлення до особистого й суспільного життя.