ПРИКАРПАТСЬКИЙ НАРОДНО-СЦЕНІЧНИЙ ТАНЕЦЬ ТА ЙОГО СТИЛІЗАЦІЯ У БАЛЕТНІЙ ВИСТАВІ - КУРТЄВА, Карина (Fine Art and Culture Studies, 2023)
У статті проаналізовано процес та розглянуті особливості стилізації Прикарпатського народно-сценічного танцю y сучасній балетній виставі на прикладах вистав М. Трегубова «Хустка – Довбуша» y двох редакціях та «Сойчине крило», балету «Тіні забутих предків» y постановках Т. Романової, Н. Скорульської та В. Федотова, одноактного балету «Каменяр» О. Лань, та нової версії балету «Тіні забутих предків» y постановці А. Шошина. На основі зробленого аналізу виокремлено закономірності роботи балетмейстера y процесі стилізації. Мета статті – дослідити особливості стилізації народно-сценічного танцю Прикарпаття y балетній виставі. Визначити закономірності роботи балетмейстера в процесі стилізації народного танцю. Методологія дослідження. Методологія дослідження передбачає використання культурно-мистецьких підходів та загальнокультурних методів. За допомогою історико-культурологічного методу розглянуто динаміку розвитку народно-сценічного танцю в процесі його стилізації в балетній виставі. Для аналізу балетних вистав використано системний підхід та порівняльний метод. Системний підхід також використано для окреслення закономірностей y роботі балетмейстера в процесі стилізації народного танцю. Герменевтичний метод допоміг проаналізувати особливості інтерпретації народного танцю різними хореографами. За допомогою порівняльного аналізу здійснено дослідження праць науковців, що пов’язані з тематикою публікації. В цілому дослідження передбачає комплексний підхід до вивчення та висвітлення даної теми. Наукова новизна дослідження полягає в осмисленні процесу стилізації народно-сценічного танцю в балетних виставах минулого і сучасності та окресленні закономірностей роботи балетмейстера в цьому процесі. Висновки. За результатами дослідження можна констатувати, що процес стилізації народного танцю в національній балетній виставі відбувався за канонами класичного народного танцю. I надалі він залишається головним виразним компонентом сценічної дії.