ЗАРОДЖЕННЯ І РОЗВИТОК РОК-МУЗИКИ В УКРАЇНІ: ПОШУКИ КУЛЬТУРНОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ - SAPOZHNIK, Olga (Fine Art and Culture Studies, 2024)
Метою статті є спроба здійснити комплексний аналіз музично-естетичних, соціокультурних, культурно- історичних передумов розвитку рок-музики в Україні, яка впливає на музично-естетичний тезаурус, формує естетосферу, ціннісні орієнтації та зрештою визначає національно-культурну ідентичність молодої людини. Варто довести, що музична культура, в тому числі рок-індустрія стала уособленням музичних ідеалів та ментально-світоглядних установок українського меломана, що в свою чергу вплинуло на процеси національної ідентифікації та наклало характерний відбиток на етнонаціональну ментальність та музичну культуру в цілому. Методологія дослідження полягає у синтезі мистецтвознавчого та культурологічного підходів до вивчення феномену рок-музики в українському мистецькому просторі, у використанні діалектичних методів аналізу, синтезу, порівняння, узагальнення та взаємозв'язку культурної ідентичності з музичною культурою української нації. Наукова новизна полягає в теоретичному осмисленні вокального та інструментального мистецтва рок- музики в Україні як явища музичного культурогенезу і форми національно-культурної ідентифікації, у здійсненні культурно-мистецької рефлексії на даний жанрово-стильовий різновид. Уперше ретроспекція української рок- музики представлена в контексті культурно-історичних процесів національної ідентифікації. Крізь призму авторського підходу рок-музика постає як уособлення художньо-естетичних ідеалів та ментально-світоглядних спрямувань, накладаючи характерний відбиток на процеси національної та культурної ідентифікації, етнонаціонального менталітету та загалом музичної культури України. Досліджуваний матеріал дозволив зробити висновки, що становлення і розвиток вітчизняної рок-музики охоплює чотири етапи. Досліджені нами чотири етапи функціонування вітчизняної рок-музики сприяли пошуку національно-культурної ідентичності, акцентували увагу на національному аспекті рок-індустрії. В свою чергу, це вплинуло на формування і культивування національних рис в рок-музиці та музичній культурі в цілому, а саме: в запровадженні української мови як «модної» в молодіжному рок-середовищі, в автентичних інтонаційних вкрапленнях у аранжуваннях, рок- композиціях, в назвах творів та колективів; у використанні народних традицій, фольклорних тем, регіональних мотивів, діалектів у вокальному та інструментальному «роковому» звучанні українського походження. Дані музично-естетичні та культурологічні особливості вітчизняної рок-музики сприяли утвердженню національно- культурної ідентичності, популяризації українського сегменту та входженню вітчизняної музичної культури у світовий мистецький простір. Матеріали даної статті були апробовані автором у процесі викладання навчального курсу «Сучасна популярна естрадна музика» у структурі середній та вищої музичної освіти та як спецкурс у позашкільній мистецькій освіті. Також підготовано рукопис підручника з одноіменною назвою, де вітчизняна рок-музика представлена як візитівка національно-культурної та музичної ідентифікації України.