ФОРМУВАННЯ НАЦІОНАЛЬНОЇ ІДЕНТИЧНОСТІ НА ПРИКЛАДІ ВОКАЛЬНО-ПЕДАГОГІЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ФУНДАТОРІВ ЛЬВІВСЬКОЇ ВОКАЛЬНОЇ ШКОЛИ - ЯКИМЧУК, Світлана (Fine Art and Culture Studies, 2024)
У статті розглянуто формування львівської вокальної школи в контексті європейських вокальних шкіл та співочої культури України. Окреслені здобутки української вокальної традиції зосереджені впродовж кількох століть у професійній сфері церковно-хорового співу стають основоположними чинниками формування солістів у процесі становлення освітньо-виконавської моделі музичної культури України. Національна школа співу репрезентує особливості психологічного складу даного народу, його музики, поезії, мови і виконавських традицій. Також розглянуто вплив мистецького середовища м. Львова на формування творчих особистостей Олександра Мишуги і Соломії Крушельницької та подальшу їх концертно-виконавську і мистецьку діяльність, а також активну участь у національно-культурному відродженні України. Для досягнення мети проаналізовані методи педагогічного впливу О. Мишуги та С. Крушельницької на формування національної ідентичності молодих співаків. Представляючи Україну на світовій арені, Соломія Крушельницька у всіх концертах окрім європейської класичної музики виконує українські народні пісні. У педагогічній роботі використовує емпіричний метод, де стверджується, що всі знання ґрунтуються на досвіді. Також практикує присутність всіх студентів класу на уроці вокалу та навчання без концертмейстера, так як така співпраця студента і педагога формує у вокаліста мелодичний та вокальний слух, розкриває характер, зміст твору, художнє мислення та аналіз. Відомий оперний співак та педагог Олександр Мишуга як і Соломія Крушельницька вивчав основи італійської школи bel canto. Використовував емісію звуку як важливу характеристику голосу, пов’язаного з тембром і наголошував, що звук повинен бути рівним, чистим і об’ємним. Навчаючись у різних відомих педагогів та працюючи над голосом, він винайшов свій метод навчання співу, який пізніше описав його учень Михайло Микиша у праці «Практичні основи вокального мистецтва», де було все логічно обґрунтовано, зрозуміло як практично так і теоретично. Завдяки його системі голос звучить рівно на всій ділянці діапазону, єднаючись зі словом, тобто мовою як національною складовою, яку використовуємо в побутових чи фахових цілях впродовж свого життя. Отже, використання методів педагогічного впливу, виконавська діяльність фундаторів львівської вокальної школи та особливі дії (меценацтво) впливали на формування національної ідентичності молодого покоління. Саме О. Мишуга та С. Крушельницька були першими співаками, що відкрили світові Україну через українську народну пісню, показавши свій патріотизм та приналежність до української нації.