МЕТАФОРИ ТА СИМВОЛИ В ХУДОЖНЬОМУ ОБРАЗІ СОЦІАЛЬНОГО ПЛАКАТУ: КОМУНІКАЦІЯ ТА ВПЛИВ - СОСНИЦЬКИЙ, Юрій (Fine Art and Culture Studies, 2024)
Стаття розглядає практичні аспекти художньо-образного проектування, які пов'язані з традиційними композиційно-графічними та концептуально-смисловими принципами образного вираження в соціальному плакаті. Художній образ соціального плакату відзначається метафоричністю, парадоксальністю та асоціативністю. Використання метафор та символів на соціальних плакатах є потужним інструментом комунікації. Ці метафори допомагають створити емоційний зв'язок з аудиторією, стимулюють рефлексію та дії, а також спонукають до висловлення критики та незадоволення. Стаття досліджує художні образи, що характеризуються метафоричністю, парадоксальністю та асоціативністю, а також роль метафор та символів у створенні емоційного зв'язку з аудиторією, що стимулює рефлексію та дії. Розуміння та використання метафор у дизайні сприяє збагаченню розуміння твору глядачами та підтримує культурну різноманітність через відкритий діалог. Мета роботи полягає в аналізі та класифікації метафор та символів у соціальному плакаті, виявленні їх впливу та значення для сприйняття соціальних проблем, основуючись на традиційних композиційно-графічних та концептуально-смислових принципах. Методологія дослідження базується на аналізі та класифікації метафор та символів у соціальному плакаті. Враховуючи традиційні принципи графічного дизайну, дослідники зосереджуються на ідентифікації та розкритті впливу метафор на сприйняття соціальних проблем. Наукова новизна полягає у вперше проведеному дослідженні ролі метафор та символів у соціальному плакаті, їхньому впливі на аудиторію та сприйняття соціальних проблем. Це дослідження розкриває нові аспекти використання метафор у дизайні плакатів і показує їхню важливість у комунікації з глядачами. Висновки, які зроблені на основі дослідження, підкреслюють важливість використання метафор у соціальному плакаті як засобу стимулювання рефлексії та дій глядачів. Подальше дослідження в рамках докторської дисертації, як описано в роботі, має потенціал розширити нашу розуміння впливу плакатних метафор на суспільство та виявити нові шляхи їхнього використання для комунікації та впливу.