ОСОБЛИВОСТІ АВТОРСЬКОГО СТИЛЮ КІРИ МУРАТОВОЇ - ПОГАСІЙ, Світлана (Fine Art and Culture Studies, 2024)
Стаття присвячена дослідженню особливостей авторського стилю у кінотворчості Кіри Муратової – найбільш яскравої представниці вітчизняного та світового авторського кінематографу. Актуальність досліджуваної теми пов’язана із зростаючим інтересом до вивчення авторського стилю та осмисленню, у цьому ключі, кінотворчості Кіри Муратової. Методологічною основою дослідження став культурологічний підхід, який обумовив узагальнену спрямованість дослідження авторського кінематографу як феномену культури. Біографічний метод уможливив персоніфікацію творчих здобутків Кіри Муратової та надав можливість виділити основні етапи становлення її авторського стилю. Використані методи систематизації та узагальнення дозволили визначити основні особливості та специфічні риси авторського стилю Кіри Муратової. Наукова новизна полягає в тому, що авторський стиль Кіри Муратової як предмет спеціального вивчення, постає вперше. У роботі проаналізовані біографічні аспекти кінотворчості Кіри Муратової. Виділені основні віхи творчого шляху, здійснено аналіз кінофільмів, створених у певний період та представлено еволюцію становлення її авторського стилю. Дослідження дозволило виокремити специфічні риси та унікальні прийоми, які складають основу авторського стилю Кіри Муратової, а саме – нестандартність монтажних рішень, унікальність документальності, застосування елементів рефрену, своєрідність мовлення (звучності, голосу, монологів, комунікації героїв, діалектів), специфіка візуального рішення (з опорою на яскравість, колажність та видовищність), а також екзистенціальні мотиви та переважність жіночої тематики. Зроблено висновок, що усі стильові особливості слід розглядати у поєднанні один з одним. Лише у своїй єдності вони утворюють унікальний авторський стиль Муратової. Викладені матеріали уможливлюють подальшу розробку теми, що сприятиме розширенню арсеналу знань щодо творчої спадщини Кіри Муратової та можуть відкрити нові перспективи для розвитку авторського кіно загалом.