ТВОРЧІСТЬ УКРАЇНСЬКИХ КОМПОЗИТОРІВ У РАДІО-ПУБЛІЦИСТИЧНИХ МАТЕРІАЛАХ АРХІВУ УКРАЇНСЬКОГО ВІЛЬНОГО УНІВЕРСИТЕТУ (МЮНХЕН, НІМЕЧЧИНА) - ЧЕРЕПАНИН, Мирон (Fine Art and Culture Studies, 2024)
Мета пропонованого дослідження – здійснити аналіз тематико-змістового наповнення радіопередач, присвячених фундаторам української музики, які знаходяться в архіві Українського Вільного Університету (Мюнхен, Німеччина) та увести їх смисловий дискурс до наукового обігу національного культурологічного простору України. У дослідженні застосовані такі методи: описовий – для розкриття музично-комунікаційних текстових матеріалів радіо-передач; біографічний – для аналізу маловідомих сторінок життєтворчості фундаторів української музики; класифікації та типології – для характеристики жанрових особливостей радіо-трансляцій; контент-аналізу – для розкриття ідейно-концептуального наповнення радіо-передач; метод систематизації – використано для узагальнення результатів дослідження, формулювання висновків. Наукова новизна дослідження полягає у тому, що вперше характеризується контент радіо-трансляцій про українських композиторів на «Радіо “Свобода”» періоду кінця ХХ століття, записи яких передані редакцією до аудіо-фондів фонотеки Українського Вільного Університету; вперше аналізуються інтерв’ю з провідними діячами української діаспори та фіксується музичний ілюстративний матеріал, виконавцями якого були хорові колективи та видатні українські артисти, які презентували наше національне мистецтво в світовому полікультурному середовищі. Загалом, радіо-передачі «Радіо “Свобода”», в яких висвітлювалися життєтворчості корифеїв української музики, зокрема Миколи Лисенка, Станіслава Людкевича, Нестора Нижанківського, Антіна Рудницького, Бориса Кудрика, мають суттєву наукову цінність для дослідження як соціокультурного простору української діаспори, так і для сучасного національного середовища України, оскільки утверджують високий професійний рівень нашого музичного мистецтва в світі та транслюють задекларовану в радіо-записах національну ідею в теперішні часи лихоліття російсько-української війни.