ОБДАРОВАНІСТЬ – ТАЛАНТ – ГЕНІАЛЬНІСТЬ ЯК ЧИННИКИ КУЛЬТУРОТВОРЕННЯ В МИСТЕЦЬКО-ОСВІТНЬОМУ ПРОСТОРІ - ШУМЕЙКО, Людмила (Fine Art and Culture Studies, 2024)
Мета статті – дослідити багатогранність сформованих у зарубіжній та вітчизняній науковій думці концепцій феноменів: «обдарованість», «талант», «геніальність». Закцентувавши увагу на наукових поглядах вітчизняних культурологів, сформувати уявлення про означені поняття як головну рушійну силу культуротворення в сучасному мистецько-освітньому просторі. Методологія дослідження. Досягнення поставлених задач уможливили загальнонаукові методи дослідження, зокрема історико-ретроспективний, структурний, концептуальний та компаративний аналіз, а також метод синтезу. Культурологічний підхід сприяв розгляду понять «обдарованість», «талант» і «геніальність» як ключових культуро-формуючих факторів в системі мистецької освіти. Наукова новизна полягає у створенні авторського погляду на застосування єдиного багатовимірного концепту «Обдарованість – Талант – Геніальність» як феномену, що характеризує «ідеал людини мистецтва» та являє собою чинник культуротворення у сфері мистецької освіти в процесі формування творчої особистості. Висновки. У статті висвітлено теоретичні концепції зазначених понять у зарубіжному та вітчизняному гуманітарному дискурсах. Представлено наукові погляди на тлумачення виокремлених феноменів в контексті їх ієрархії у відповідності до історичної появи: геніальність –талант – обдарованість та відповідно до ієрархії їх теоретичного змістовного наповнення: обдарованість – талант – геніальність. Аналіз робіт вітчизняних вчених-культурологів сприяв виявленню взаємозалежності виокремлених феноменів. Сформовано культурологічне уявлення про те, що в процесі розвитку творчих здібностей в мистецько-освітньому просторі, за умов едукаційної триєдності в ході навчального процесу, творча особистість виступає одночасно суб’єктом і об’єктом розвитку культури, сприяє формуванню комунікації через мистецтво та активізації процесів інтеріоризації культурних цінностей. Доведено, що художньо обдаровані, талановиті та геніальні особистості формують уявлення про «ідеал людини» в мистецькій сфері, являючи собою її системо-утворюючі універсалії. Сформований та розглянутий у статті багатовимірний концепт «Обдарованість – Талант – Геніальність» дав змогу констатувати, що він має не лише теоретичний, а й орієнтовно-практичний характер в процесі формування та розвитку творчих здібностей особистості в сучасному мистецько-освітньому просторі.