РОЛЬ ГРИМУВАЛЬНОГО МИСТЕЦТВА В ЕВОЛЮЦІЇ УКРАЇНСЬКОЇ КІНЕМАТОГРАФІЇ - ПРОСКУРЯКОВА, Олександра (Fine Art and Culture Studies, 2024)
Мета статті – розкрити роль гримувального мистецтва в українському кінематографу у контексті аналізу його еволюції. Методологія дослідження складає перетин культурологічного, мистецтвознавчого та історичного підходів, у якому першому надається провідне значення. Запропонована методологія дозволяє глибше розкрити роль гриму у формуванні кінематографічних образів та з’ясувати їхній вплив на культурне середовище протягом його історичного розвитку у вітчизняному мистецтві ХХ–ХХІ ст. Наукова новизна полягає у системному аналізі еволюції гриму в українському кінематографі та визначення його ролі у формуванні культурних образів через різні історичні періоди. Висновки. У статті проведено аналіз еволюції гриму в українському кінематографі протягом різних історичних періодів. Запропонована авторська періодизація: ранній кінематограф (1910–1930 рр.); кінематограф радянського періоду (30–90 рр.); першого десятиріччя незалежності України (1990–2000 рр.) та сучасний кінематограф (з початку 2000-х до сьогодні). Розглянуто вплив гриму на формування культурних образів та його роль у створенні характерів кіноперсонажів. Досліджено взаємозв’язок гриму як зовнішньої складової персонажу з культурними, історичними та технологічними змінами. Наведені яскраві приклади використання гриму, визначена його роль у трансляції ключових ідей кінопродукції та створенні загальної атмосфери кінопродукту. Проведена робота демонструє гримувальне мистецтво важливим елементом кінематографічного мистецтва, що відображає культурні й технологічні зміни. Грим став важливим інструментом у передаванні культурних контекстів, створення атмосфери та підкреслення емоційної глибини образів у кіно. Сьогодні багатоманітні сучасні технології дозволяють відтворювати складні та реалістичні образи, однак грим залишається важливим елементом творчості при створенні персонажів і не може бути повністю замінений різноманітними спецефектами. Майбутні культурологічні та мистецтвознавчі дослідження розвитку кіно-гриму визнаються актуальними для розуміння ролі цього мистецтва у створенні кіно-продукції.