РЕЛІГІЙНА ТЕМАТИКА В САТИРИЧНІЙ ГРАФІЦІ УКРАЇНИ ПЕРІОДУ РОСІЙСЬКО-УКРАЇНСЬКОЇ ВІЙНИ (З 2014 РОКУ) - КРЕМІНСЬКИЙ, Олег (Fine Art and Culture Studies, 2025)
Стаття присвячена дослідженню релігійної тематики в українській сатиричній графіці в контексті суспільно-політичних процесів періоду російсько-української війни (з 2014 року). Метою роботи є виявлення художніх, символічних та ідеологічних особливостей сатиричних зображень на релігійну тематику, створених українськими карикатуристами. Методологія дослідження. Для досягнення мети використано культурно-антропологічний підхід та комплексний міждисциплінарний підхід, що включає аналітично-синтетичний метод, метод мистецтвознавчого аналізу, порівняльний метод, інтерпретаційний метод та метод соціологічного аналізу. Наукова новизна. Дослідження є першим комплексним аналізом релігійної тематики у сатиричній графіці України періоду сучасної російсько-української війни. Висновки. Виявлено, що сатиричні зображення поєднують художню виразність, символізм та ідеологічну гостроту. Встановлено, що митці активно використовують стилізацію та гротеск, перебільшують риси персонажів або змальовують релігійних лідерів у незвичних контекстах, щоб підкреслити їхню суперечливість. Визначено, що символіка карикатур трансформує традиційні релігійні елементи, надає їм нових значень, таких як агресія чи лицемірство. Ідеологічний аспект зосереджений на критиці використання релігії у політичних цілях та віддаленості релігійних лідерів від моральних принципів, які вони проповідують. Акцентовано на тому, що роботи здебільшого уникають критики релігії як такої, що відрізняє їх від радянської антирелігійної графіки та сучасних західних карикатур, зосереджених на соціокультурних викликах. Виявлено, що інтегровані у композиції чи розміщені на зображеннях авторські підписи не лише підтверджують авторське право та допомагають ідентифікувати роботи в історичному контексті, але й відображають стиль і унікальність кожного художника, що додає роботам персоналізованого характеру. Результати дослідження свідчать про універсальність використаних художніх прийомів, адже їхній зміст, особливо в контексті російсько-української війни, залишається зрозумілим і для іноземних глядачів з іншим культурним бекграундом.