ВПЛИВ ЦИФРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ НА МИСТЕЦТВОЗНАВЧИЙ СУПРОВІД АУКЦІОНІВ: ВИКЛИКИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ - БЕСАГА, Мар’ян (Fine Art and Culture Studies, 2025)
Мета роботи. Дослідити вплив цифрових технологій на мистецтвознавчий супровід аукціонів, визначити ключові тенденції цифровізації, що сприяють модернізації механізмів ідентифікації, оцінки та популяризації творів мистецтва, а також окреслити основні виклики та перспективи їхнього застосування. Методологія. Дослідження базується на комплексному аналізі сучасних цифрових технологій, що використовуються у сфері мистецтвознавчої експертизи, зокрема штучного інтелекту, блокчейну, віртуальної та доповненої реальності, автоматизованих систем оцінки вартості творів мистецтва. Використано методи порівняльного аналізу, систематизації та узагальнення. Наукова новизна. Встановлено, що цифрові технології значно розширюють можливості мистецтвознавчого супроводу аукціонів, забезпечуючи швидкий доступ до баз даних і архівів, підвищуючи точність експертизи та зменшуючи ризик помилкових атрибуцій. Виокремлено ключові виклики цифровізації, зокрема проблему фальсифікації творів мистецтва за допомогою 3D-друку та цифрової графіки, що потребує розробки нових методик автентифікації. Обґрунтовано необхідність інтеграції алгоритмів машинного навчання та блокчейну для підвищення прозорості аукціонних процесів. Окрім того, дослідження виявило потенціал для розвитку нових форм інтерактивного спілкування між експертами, покупцями та продавцями, що дозволяє створити більш відкриту та динамічну систему торгів. Висновки. Цифрові технології трансформують мистецтвознавчий супровід аукціонів, сприяючи автоматизації оцінки мистецьких об’єктів, підвищенню достовірності атрибуції та створенню персоналізованих алгоритмів рекомендацій. Віртуальні виставки, онлайн-аукціони та цифрові платформи розширюють доступ до ринку мистецтва, залучаючи нову аудиторію. Разом із тим цифровізація породжує нові виклики, зокрема загрози фальсифікації та безпеки обробки мистецтвознавчої інформації. Впровадження інноваційних підходів до виявлення підробок і використання технологій блокчейну може сприяти вирішенню цих проблем і забезпечити більшу прозорість арт-ринку. Перспективи розвитку цифрових технологій у сфері мистецтва відкривають нові можливості для підвищення ефективності аукціонних торгів, а також для створення інтегрованих систем, що об’єднують різні аспекти мистецтвознавчої експертизи та комерціалізації.