ТВОРИ ЦИФРОВОГО МИСТЕЦТВА ЯК ОБ’ЄКТИ КОЛЕКЦІОНУВАННЯ - ІЩЕНКО, Костянтин (Fine Art and Culture Studies, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена необхідністю аналізу цифрового мистецтва як явища сучасної культури, нових механізмів колекціонування та впливу цих процесів на традиційний арт-ринок, мистецтво і суспільство загалом. Мета статті – проаналізувати особливості колекціонування творів цифрового мистецтва. Методологія дослідження ґрунтується на поєднанні загальнонаукових і спеціальних методів і підходів – аналізу, синтезу, порівняння, кейс-стаді, бібліографічний та ін. Комбінування цих методів дає змогу дослідити феномен цифрового мистецтва як об’єкта колекціонування, оцінити його вплив на сучасний арт-ринок. Наукова новизна. Вперше в українському мистецтвознавстві звернено увагу на можливості цифрового мистецтва у створенні приватних колекцій. Висновки. Цифрове мистецтво та NFT відкрило нову епоху не лише для митців, а й для колекціонерів. Завдяки впровадженню технологій блокчейн і NFT цифрові твори мистецтва отримали статус колекційних об’єктів, що забезпечує їх унікальність, автентичність і монетизацію. NFT переосмислили, що означає унікальність у мистецтві. Нових колекціонерів більше цікавлять творчість, інновації, а також культурні та соціальні аспекти мистецтва, ніж його матеріальна цінність. NFT відіграють ключову роль у формуванні ринку цифрового мистецтва, надаючи художникам і колекціонерам можливість встановлювати безпосередні взаємовідносини, а також вирішувати питання власності та прав на твори. Серед найбільш вартісних творів цифрового мистецтва: проєкти компанії Larva Labs, роботи Pak, Beeple та ін. Так цифрове мистецтво трансформує традиційний арт-ринок, створюючи нові можливості для художників і колекціонерів, зокрема через глобалізацію, зниження бар’єрів входу та доступність нових творчих форматів. Утім, через насиченість ринку митцям-початківцям доволі важко виділитися, тому нові колекціонери почасти купують цифрове мистецтво, щоб підтримати творчих людей.