ВИКОРИСТАННЯ ЦИФРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ ДЛЯ ДОКУМЕНТУВАННЯ ТА ЗБЕРЕЖЕННЯ КУЛЬТУРНИХ ЦІННОСТЕЙ ПІД ЧАС ВІЙНИ - МАТІОС, Андрій (Fine Art and Culture Studies, 2025)
Актуальність дослідження зумовлена тим, що під час збройних конфліктів культурна спадщина опиняється під загрозою знищення, що робить цифрові технології необхідним інструментом для її збереження та захисту. Мета дослідження. Аналіз можливостей застосування цифрових технологій у збереженні культурної спадщини під час воєнних дій, з урахуванням технічних, соціокультурних та етичних аспектів їх ефективності. Використано методи системного, описового та порівняльного аналізу для оцінки різних підходів до цифрового збереження. Наукова новизна полягає у систематизації досвіду застосування цифрових технологій для збереження культурної спадщини під час збройних конфліктів, розробці адаптованих методів швидкого реагування на загрози та виявленні ключових прогалин у наявних інструментах. Обґрунтовано потребу у розробці спеціалізованих методологій навчання для фахівців, які працюють у цій сфері. Запропоновано практичні рекомендації для налагодження ефективної міжінституційної співпраці між державними органами, міжнародними організаціями та волонтерськими ініціативами, а також розроблено детальний метод покрокового реагування для збору інформації про стан об’єктів культурної спадщини від місцевого населення. Сформульовано інтегративну концепцію збереження спадщини, що передбачає поєднання різних технологічних підходів для реалізації ефективної загальнодержавної стратегії. Висновки дослідження підтверджують критичну важливість цифрових технологій для захисту культурних цінностей, наголошуючи на необхідності їх своєчасного документування, надійного зберігання та відновлення у разі пошкодження. Ефективність застосування цифрових технологій залежить від адаптації до конкретних умов та активної взаємодії зацікавлених сторін. Висновки дослідження підтверджують критичну важливість цифрових технологій для захисту культурних цінностей, наголошуючи на необхідності їх своєчасного документування, надійного зберігання та відновлення у разі пошкодження. Ефективність застосування цифрових технологій залежить від адаптації до конкретних умов та активної взаємодії зацікавлених сторін.