ОСОБЛИВОСТІ КОМПОЗИТОРСЬКО-ВИКОНАВСЬКОГО СТИЛЮ ОЛЕКСАНДРА КУЛИКА - ДОЦЕНКО, Володимир; ТКАЧЕНКО, Вікторія; ЩЕЛКАНОВА, Світлана (Fine Art and Culture Studies, 2025)
Статтю присвячено осягненню феноменології творчості Олександра Кулика через виокремлення особливостей композиторсько-виконавського стилю, який є яскравим представником сучасної генерації українських гітаристів-виконавців, композиторів і педагогів. У творчій діяльності О. Кулика є взаємообумовленими виконавський, композиторський та педагогічний вектори, що дозволяє розглядати його як носія універсального типу творчої особистості. Особлива увага в дослідженні приділена аналізу композиторського стилю О. Кулика в контексті сучасного гітарного музикування. Мета статті полягає у виявленні специфіки композиторсько-виконавського стилю О. Кулика шляхом аналізу жанрово-стильових та онтосеміотичних параметрів його творчості. Реалізація даної дослідницької стратегії полягає також у залученні концепції універсалізму творчої особистості, яка дозволяє осмислити багатоаспектність діяльності як цілісну стильову систему. Наукова новизна теми розкривається через застосування методологічного синтезу, який об’єднує жанрово-стильовий аналіз, онтосемі-отичний підхід та принципи інтерпретативного методу. Важливим аспектом новизни й актуальності теми є відсутність наукових розвідок щодо творчості О. Кулика. В дослідженні зроблений акцент на розкритті жанрово-стильових та онтосеміотичних особливостей гітарної творчості О. Кулика на прикладах творів «Бурлеска» та «Танок нічних хвиль», що репрезентують авторське бачення жанрової природи, художньо-образної структури та специфіки гітарного письма в умовах сучасного музичного мислення.Висновки стосуються виявлення стильових особливостей творчості О. Кулика як цілісного явища сучасної української гітарної культури, де взаємодіють елементи необарокового стилю, поетики неофольклоризму та рис сучасної інтонаційності, що об’єднані авторським філософсько-художнім баченням музики.