ФОРМУВАННЯ ВОКАЛЬНО-ТЕХНІЧНИХ НАВИЧОК У ПРОЦЕСІ ПІДГОТОВКИ ВЧИТЕЛЯ МУЗИЧНОГО МИСТЕЦТВА - ДУБОВСЬКА, Ольга; АДАМ’ЯН, Анастасія (Fine Art and Culture Studies, 2025)
Мета. У статті висвітлено питання формування вокально-технічних навичок у процесі професійної підготовки майбутніх учителів музичного мистецтва. Розкрито сутність понять «вокальна техніка», «вокально-технічні навички», «вокальна підготовка», окреслено основні напрями та завдання, що стоять перед вищими мистецькими закладами освіти у формуванні компетентного вчителя-вокаліста. Проаналізовано сучасні підходи до організації вокального навчання, визначено ефективні методи і прийоми роботи з голосовим апаратом студентів, з урахуванням індивідуальних особливостей їхньої анатомо-фізіологічної будови, музичного досвіду та психоемоційного стану. Методологія. Методологія статті базується на використанні досліджень у галузі вокальної техніки та педагогічної практики викладачів вокалу. Аналіз наукових досліджень з даної проблематики дозволив визначити важливі проблеми, які виникають у процесі формування вокально-технічних навичок студентів, виявити ефективні методи їх вирішення. Авторами акцентується увага на необхідності поєднання вокальної, педагогічної та психофізіологічної складових у процесі професійного становлення майбутнього вчителя музичного мистецтва. Визначено ключові педагогічні умови, що сприяють успішному формуванню вокально-технічних навичок: індивідуальний підхід, систематичність занять, інтеграція музично-теоретичних знань і виконавської практики, використання сучасних цифрових засобів навчання, психологічна підтримка студентів. Наукова новизна. Наукова новизна статті полягає у визначенні етапів формування вокально-технічних навичок здобувачів вищої освіти. У статті проаналізовано сучасні методики розвитку вокальної техніки, охарактеризовано етапи роботи, систематизовано форми та методи для практичного застосування. Зокрема, розглянуто методи та прийоми розвитку вокального дихання, інтонування, дикційно-артикуляційного апарату, які відіграють важливу роль у формуванні вокальної техніки.Висновки. Результати дослідження можуть бути використані у практиці викладачів вокалу, методистів, науковців та педагогів, які займаються підготовкою вчителів музичного мистецтва у закладах фахової передвищої та вищої освіти.