МИСТЕЦЬКА ДІЯЛЬНІСТЬ МУЗИЧНОЇ СПІЛКИ НА БУКОВИНІ ЯК ОСНОВНОГО ОСЕРЕДКУ СТАНОВЛЕННЯ ПРОФЕСІЙНОЇ МУЗИЧНОЇ ОСВІТИ КРАЮ - МОКРОГУЗ, Інна; БОНДАРЕНКО, Віталій (Fine Art and Culture Studies, 2025)
Мета роботи. Висвітлити мистецьку діяльність Чернівецького обласного відділення національної всеукраїнської музичної спілки України як основного осередку становлення професійного музичного мистецтва та освіти в буковинському краї. Проаналізувати функціонування Музичних товариств Буковини в різні історичні періоди («Чернівецький союз співаків» (1859), «Товариство сприяння музичному мистецтву на Буковині», «Буковинський Боян», «Буковинський кобзар» 1920 інші), творчу активність їх фундаторів, які були видатними особистостями, композиторами, виконавцями: Ф. Пауер, А. Гржімалі, С. Воробкевич, Є. Мандичевський, М. Левицький та інші.Методологія. Проблему становлення музичних товариств на Буковині, сучасні процеси розвитку музичного мистецтва та освіти висвітлювали у своїх працях: К. Демочко, К. Саїнчук, професор А. Кушніренко, доценти О. Залуцький та Я. Вишпінська, докторка мистецтвознавства Ю. Каплієнко-Ілюк, кандидатка мистецтвознавства І. Мокрогуз, Г. Постевка, В. Бондаренко інші. Наукова новизна. Проаналізовано мистецьку діяльність музичної спілки на Буковині завдяки якій відбувався постійний розвиток професійної музичної освіти краю, де визначне значення відводилось творчим особистостям очільників спілки другої половини ХХ ст. (Л. Румянцева (1969–1975), А. Сорокоумова (1975–1989), А. Кушніренка (1989–2013), О. Залуцького (2013–2018), В. Лісового (2018)) їх музично-педагогічній, виконавській, творчій діяльності, що сприяло відродженню та розвитку музичного мистецтва і освіти в буковинському краї.Висновки. Нині Чернівецьке обласне відділення національної всеукраїнської музичної спілки України очолює кандидат педагогічних наук, лауреат обласної літературно-мистецької премії ім. С. Воробкевича, доцент, піаніст – В. Лісовий. А спілка й надалі продовжує свою мистецьку діяльність, сприяє проведенню масових просвітницьких заходів, конкурсів, фестивалів з метою популяризації професійного музичного мистецтва.