ТВОРЧА ПОСТАТЬ ААРОНА АВШАЛОМОВА ТА ЇЇ ВПЛИВ НА РОЗВИТОК КИТАЙСЬКОГО МУЗИЧНОГО МИСТЕЦТВА ХХ СТ. - ПОЛЬСЬКА, Ірина; КУН, Чжуцзюнь (Fine Art and Culture Studies, 2025)
Статтю присвячено визначенню характеру засадничого впливу видатного композитора і культурного діяча ХХ ст. Аарона Авшаломова на формування і розвиток китайського музичного мистецтва ХХ – початку ХХІ ст.Актуальність роботи детермінована масштабом мистецької постаті Аарона Авшаломова, важливістю наукового осягнення ролі цього композитора у становленні нового музичного мистецтва Китаю ХХ – початку ХХІ ст. та практичною відсутністю таких досліджень в українському музикознавстві. Мета дослідження – розкрити історичне значення творчої постаті та діяльності Аарона Авшаломова та визначити його вплив на розвиток китайського музичного мистецтва ХХ – початку ХХІ ст. Методами дослідження є історичний, персоналістичний, аксіологічний, культурологічний та діяльнісний.Наукова новизна дослідження полягає у тому, що у статті уперше в українському музикознавстві визначено мистецько-світоглядні позиції Аарона Авшаломова та обґрунтовано характер його історичного впливу на розвиток китайського музичного мистецтва ХХ – початку ХХІ ст.Підкреслено величезну захопленість Авшаломова традиційною китайською музикою. Узагальнено визначення засадничої ролі творчої постаті, мистецькій діяльності та композиторської спадщини Аарона Авшаломова в формуванні китайського музичного мистецтва ХХ століття у світовому науковому дискурсі. Акцентовано широке визнання Аарона Авшаломова у Китаї як одного з найбільш шанованих іноземних митців. Висвітлено мистецькі заходи в Китаї на честь ювілею композитора.У висновках підкреслено величезний вплив творчої постаті та мистецької діяльності Аарона Авшаломова на історичну долю китайського музичного мистецтва ХХ – початку ХХІ ст. Перспективи подальших досліджень можуть бути пов’язаними з конкретизацією культуротворчої ролі митця, детальним вивченням його музично-теоретичного і композиторського доробку, а також педагогічної діяльності.